Aktiespararna

Clas Ohlson firade i Leksand

Av Redaktionen
10 september 20182 min lästid

Omkring 2.100 aktieägare och biträden trivdes när Clas Ohlson firade sitt 100-års jubileum i Leksands ishockeyarena på lördagen.

Vid ingången till stämman hade Clas Ohlson öppnat en pop-upbutik med specialpriser där det visades upp massor av julpynt. Leksands spelmanslag iklädda vackra folkdräkter framförde kända spelmanslåtar innan stämman kunde inledas, något försenad.

Det tog en stund innan alla deltagare hade kommit ner på isen, trots att allt var välordnat. En kvart försenad kunde ordf Kenneth Bengtsson förklara stämman öppnad, varpå, efter sedvanlig formalia, vd Lotta Lyrå engagerat berättade om hur vinsten ska lyfta genom ett besparingsprogram som får full effekt 2020.

Clas Ohlson koncentrerar sig numera framförallt på distanshandeln, som ju var det som bolaget startade med redan på 20-talet, men som tonades ned i takt med att det öppnades fler än 200 butiker. Istället har Clas Ohlson nu stängt alla butiker i Dubai och därtill stängt flera butiker i Storbritannien. Ledningen avser inte att öppna några nya butiker i Tyskland.

Vd konstaterade: "Sedan jul är vi mer restriktiva med att öppna butiker". Clas Ohlson koncentrerar sig nu på den nordiska marknaden och e-handeln, berättade vidare vd i sitt stämmotal.

På direkt fråga svarade vd: "Vi går inte in på några nya marknader annat än on line. Det förekommer en branschglidning så att vi möter ökad konkurrens från andra kedjor, men vi möter direktimporten med att addera kunskap till produkterna".

En liten aktieägare frågade varför Clas Ohlson, i förhållande till befolkningsmängden, har fler butiker i Norge än i Sverige?

Vd Lotta Lyrå svarade att det beror på att Clas Ohlson länge har haft många kunder i Norge. Aktiespararnas Leo Gillholm tror för egen del att det kan ha att göra med att Norge - till skillnad från Sverige - har en levande landsbygd.

Leo Gillholm tackade styrelse och ledning för att de år efter år arrangerar så trevliga stämmor som drar till sig ägare från hela Skandinavien. Dessa ägare blir ofta därefter engagerade ambassadörer för Clas Ohlson.

Vi aktieägare ser fram mot 200-årsjubiléet och många trevliga stämmor dessförinnan.

Bevakare och författare: Leo Gillholm

Dela med dig