Aktiespararna

Coop styckas

Av Redaktionen
29 juni 20172 min lästid

Coop Sverige, konkurrent till dagligvarukedjan Ica, har beslutat om en delning i två.

Det framgår av ett pressmeddelande från Kooperativa Förbundet (KF), som är majoritetsägare i Coop Sverige med 67 procent (resten ägs av Konsumentföreningen Stockholm).

Coop Sverige driver i dagsläget 241 av Sveriges 655 Coop-butiker samt ansvarar för utveckling och inköp av varusortiment, logistik, marknadsföring och affärsstöd till samtliga butiker.

Efter delningen ska den ena delen ansvara för kategori, inköp, logistik och marknad och den andra ska bedriva butiksverksamhet. Respektive bolag får en egen styrelse och ledning och förändringen ska vara genomförd till 1 januari 2018.

"KF:s styrelse har fattat inriktningsbeslut om att införa en ny affärsmodell som syftar till att utveckla affärsrelationer mellan en modern grossiströrelse och butiksdriften", heter det i pressmeddelandet, där det uppges att bakgrunden till den nya affärsmodellen är att "stärka fokus på vår gemensamma detaljhandel i samtliga butiker och på en lönsam tillväxt - stärkt varumärke, ökad samhandel och fördjupad marknadsbearbetning".

I samband med omorganisationen har Anders Sundström beslutat att avgå som ordförande i Coop Sverige medan Tommy Ohlström, vd för KF, valts till ny styrelseordförande.

Anders Sundström kommer vidare vid årsstämman 2018 att avgå som ordförande för KF.

Dela med dig