Aktiespararna

Coronaförloraren nu en vinnare?

11 november 20218 min lästid
Korta portföljen.
Läs den senaste uppdateringen av Korta portföljen här (vecka 45).

Portföljkommentar

Rapportperioden lider mot sitt slut och vi kan konstatera att vi åkt på ett antal snytingar som hämmat portföljavkastningen. Efter att ha gått igenom räkenskaperna och framtidsutsikterna har det vissa fall föranlett omedelbara förändringar medan vi i andra fall valt att hålla fast vid vårt innehav. Storytel är ett sådant.

Storytel

Det är självklart en stor besvikelse att Storytel behövde justera ner sina kundtillväxtmål just när caset mycket bygger på just kundtillväxt. Då blir en sådan nyhet väldigt negativ för aktiekursen. Frågan vi måste ställa oss är om det är ett kortsiktigt hack i kurvan eller början på något nytt.

Vi lutar år det förstnämnda. Även om risknivån är förhöjd givet felguidningen vi sett på slutet, det skapar osäkerhet. Och hur mycket har kundbeteendet förändrats om man jämför innan, under och efter corona?

I rådande marknadsklimat behandlas tidigare coronavinnare med en attraktiv tillväxtagenda (med en värdering därefter) bryskt av marknaden.

Titta bara på G5 Entertainment eller Bygghemma som exempel. Desenio är väl det värsta exemplet där marknaden verkligen har fog att oroa sig över hur mycket som var ”coronadopat” och inte.

I den positiva Storytel-vågskålen ser vi fortfarande att bolaget tar marknadsandelar på flertalet icke-nordiska marknader och man är alltjämt topp 3 vad gäller marknadsposition i 16 av sina dryga 25 marknader. Ambitionen är alltjämt att nå en 15-procentig marknadsandel vid 2030 på den totala globala marknaden som i runda slängar uppskattas vara värd 200 miljarder svenska kronor.

Abonnenttillväxten på kvartalsbasis bör se bättre ut och kommer fortsätta öka även under 2022 och vi tror fortfarande på den internationella tillväxtstoryn (trots q3:an) med stöd av Storytels starka marknadsposition, samarbetet med Spotify samt med EQT i ryggen (dags att köpa mer aktier för dem?).

Det finns också en skalbarhet och pricing power som ej bör glömmas bort. Bolaget värderas till 10 miljarder, omsättningen ligger rimligen på 3 miljarder för helåret, bolagets kassa uppgår till 1,2 miljarder och borde räcka ett bra tag till om. Vi ligger kvar i aktien ett tag till.

Nya tider

Post-coronavinnare däremot, där händer det grejer och många bolag handlas till låga multiplar. Loomis är ett välkänt bolag där utsikterna ser bättre ut framöver och där marginalpotentialen ser god ut, likaså förvärvsagendan. Där tittar vi bland annat.

Likaså i den utbombade ITAB-aktien som kanske kan vända tillbaka och där det händer en del spännande saker. Men av erfarenhet vet vi också att det är vanskligt att leta vändpunkter i turnaround-case, det tar alltid längre tid än man tror.

Nu över till portföljförändringarna

I Clas Ohlson ser vi liknande egenskaper och här väljer vi att slå till. Detta till enligt oss en förhållandevis låg risk.

Förhoppningsbolag, med möjliga, lönsamma framgångar långt framåt i tiden, har tappat i popularitet på börsen. Clas Ohlson, som grundades 1918 i Insjön, Dalarna, där huvudkontoret fortfarande ligger, visar motsatsen.

Här råder lite men dock tillväxt och hyfsad, men inte skyhög, stabil lönsamhet. Förhoppningsbolagen behöver ny finansiering i form av nyemissioner. Clas Ohlson badar i pengar och ger generös utdelning.

Clas Ohlson har nyligen rapporterat omsättningen för oktober. Det blev bra. Under första kvartalet (maj – juli) på innevarande brutna räkenskapsår (maj 21 – april 22) sjönk omsättningen med 1 procent. För augusti – oktober blev det plus 4 procent. Vi siktar på en bra julhandel och, jämfört med pandemivintern 2020/21, en stegrad tillväxt vilket i varje fall ger 5 procent för helåret.

Med oförändrad rörelsemarginal blir vinsten per aktie 7,10 kronor. Av den bör 6,50 kronor delas ut. Det handlar om en direktavkastning på finfina 6,4 procent.

Att så hög del av vinsten delas ut förklaras av måttlig tillväxt, och därmed inte så mycket med i kapitalbindning, och en tjock plånbok. Clas Ohlson har inga räntebärande skulder (bortsett från leasing) och en kassa på 757 miljoner kronor, eller 12 kronor per aktie, i senaste rapport.

Kassan fylls, ungefär, på med löpande vinst efter skatt och härifrån kommer givetvis utdelningar, som ör snäppet lägre än vinsten. Här finns också en ägarandel i samarbetspartnern Mathem värd knappt 4 kronor per Clas Ohlson-aktie. Inräknat nettokassa och Mathem är överlikviditeten 16 kronor per aktie.

Värderingen


Historisk värdering, mätt i ev/ebit, för Clas Ohlson. Källa Refinitiv.

Vid beräkning av justerat P/E-tal dras det beloppet från aktuell kurs och ställs mot vinsten per aktie vilket för innevarande år ger 12,0 och räknat på nästa år 10,4.

Trots låg värdering tillhör Clas Ohlson-aktien tillhör de mest blankade med en andel på 3,68 procent eller 2,3 miljoner aktier. Blankarna hoppas på kursfall för att se kunna köpa tillbaka billigare. De får inte sällan fel. Clas Ohlson är på plats nummer 15 på blankarlistan från 5:e november och två snäpp efter kursrusande ICA (3,86%) som nu är under uppköp.

Av utdelningen för 2020/21 på 6,25 kronor har 3,13 delats ut i september. I januari kommer återstoden 3,12 kronor. Den tror vi kommer att locka utdelningsjägare. Vi tror också att delårsrapporten, där omsättningen alltså är känd, som kommer den 8:e december blir bra. Inte minst lockar en långsamt, men ganska säkert stigande utdelning som till aktuell kurs ger en direktavkastning väl över 6 procent. Aktiens uppåtresa bör fortsätta.

Vi, liksom andra, sätter riktkursen till 120 kronor, plus lite till eftersom mer utdelning kommer i januari.

Köpet görs till kurs 101,6 och positionen utgör 7,5 procent av portföljen.

Mentice

Vi väljer att sälja Mentice-innehavet till kursen 118 kronor. Detta görs till en 20-procentig förlust.

Den långsiktiga storyn är intakt men en del kortsiktiga motvindar gör att vi trots allt väljer att kliva av här.

Som vi skrivit tidigare så är onekligen kombinationen av hög värdering, förlustbringande verksamhet (just nu) och rådande marknadsklimat med högre inflation och räntor, inte den bästa. Där har vi uppenbart missbedömt marknadens tålamod i Mentice-caset.

Risk för emission?

Hur spännande än Mentice känns på lite sikt så kan vi inte blunda för att kassan minskar i stadig takt, vilket nedan graf illustrerar.


Källa Börsdata

Och även om orderingången var på rekordnivåer under q3 samt att logistikrelaterade störningar har förskjutit vissa ordrar till det fjärde kvartalet så säger samtidigt vd:

"Då vi utökar vår organisation, kombinerat med en för när varande lägre produktivitet för vår försäljning till sjukhus, både direkt och via våra strategiska partners, märker vi för närvarande av en negativ påverkan på vår lönsamhet och effektivitet. Vår intention är att fortsätta att utöka vår försäljning och organisation till en nivå där vi kan erhålla positiva skaleffekter, för att vi ska nå våra finansiella mål för EBITDA."

Kan det medföra en ökad risk att marknaden tvingas flytta fram sina förväntningar på när bolaget går med vinst och att det sedermera ökar risken för emission? Det kan åtminstone inte negligeras. Det vore sannolikt ingen kul nyhet för aktien givet rådande sentiment.

Aktien har varit ordentligt översåld, har nu hoppat upp 15 kronor från botten och vi väljer då att kliva av. Vi kommer givetvis ha fortsatt koll på bolaget och är inte främmande att eventuellt plocka in den igen om läget anses bättre.

Portföljen i sin helhet


Dela med dig