Aktiespararna

Coronaraset fortsätter: ”Behåll lugnet och räkna innan du säljer”

27 februari 20203 min lästid
Nedgångarna fortsätter på Stockholmsbörsen.
Nedgångarna fortsätter på Stockholmsbörsen. Marknadstrenden är dyster, men Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark manar till lugn. "Dagar som dessa säljer många bort sig" säger han.

Nya nedgångar

Coronaoron fortsätter att lägga sordin på stämningen. Branta fall har präglat Stockholmsbörsen de gångna veckorna och säljtrycket håller i sig.

- Rädsla blandas med större vinsthemtagningar. Då går det fort på nedsidan, säger Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararna.

Såväl storbolags- som småbolagsaktier drabbas av nedgångarna. Bland förlorarna finns verkstad, transport och oljebolagen. Lundin Petroleum, Trelleborg och Alfa Laval är tre exempel på aktier som tappat 40-50 procent på bara några veckor.

- Nedgångarna är iögonfallande. Marknaden har gått från att vara glödhet till att vara skoningslös. Pendeln i sig är fascinerande, säger Christoffer Ahnemark

Emotionell stabilitet viktigt

Under stora och ihållande röda börsdagar testats investerares mentala styrka. Depån kan tappa ansenliga belopp på ett fåtal handelsdagar. Samtidigt är det viktigt att behålla fokus på det relevanta menar Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

- Att agera emotionellt och sälja bort sig är lika lätt som det är vanligt. Vänder vi på det, finns det mycket att hämta när andra säljer av rädsla, säger han och fortsätter:

- Alla bolag har olika förutsättningar. Titta på fall från fall och bedöm hur bolaget påverkas av coronaviruset. Det är självklart svårt att räkna på hur en global pandemi slår, men dramatiken är väl tilltagen i många av bolagen jag tittar på. Verksamheten tuffar på, medan kurserna ställts ned ordentligt.

Oljebolagen har fallit tungt på Stockholmsbörsen i spåren av coronaoron.

Moteffekt kommer

För kapitalmarknadens del kommer politiska ledare och centralbanker att göra allt i sin makt för att dämpa effekterna av coronaviruset på ekonomin. Det talar för stora stimulanser enligt Aktiespararnas analytiker och pekar bland annat på att långräntorna redan har fallit.

- Vår ekonomiska omvärld är sårbar, det vet den finans- och penningpolitiska ledningen i alla världens länder. Även om stora motåtgärder kan dröja, är dessa givna på sikt om situationen skulle eskalera ytterligare, säger Christoffer Ahnemark och fortsätter:

- Alla till buds stående medel kommer att sjösättas. Det gäller att vara positionerad för alla tänkbara scenarier och skissa på vart pucken är på väg, inte där den för tillfället befinner sig. Det är så den stora uppsidan fångas, avslutar han.

Spara smartFörklarande artiklar

Dela med dig