Aktiespararna

Creades vd: Finns skäl till optimism

Av Annelie Östlund
10 april 20244 min lästid
John Hedberg, vd Creades .
Finanskändisen Sven Hagströmers investmentbolag Creades har tappat närmare 50% av börsvärdet sedan toppen i januari 2022. Men nu ser vd John Hedberg tecken på att vinden vänder. ”Räntesänkningar ligger i pipeline och vi har kommit igenom mycket av våra bolagsspecifika utmaningar”, säger han till Aktiespararna.

När inflationen tog fart 2022 och räntorna höjdes i snabb takt var Creades – med största ägaren Sven Hagströmer i spetsen – på flera sätt ”fel” positionerat.

Nätbanken Avanza utgör 40% av investmentbolagets portfölj, men i övrigt består portföljen av mindre bolag. 26% av tillgångarna är onoterade.

”Mindre, ofta snabbväxande bolag som inte alltid är lönsamma, värderades upp väldigt mycket under 2020 och 2021 – som var våra bästa år någonsin. Nu har värderingen av den typen av bolag kommit ned under 2022 och 2023. Och rent finansteoretiskt ska ju värdet gå ned vid ett högre ränteläge om mycket av de förväntade vinsterna ligger i framtiden”, säger John Hedberg.

Ovanpå det befann sig största innehavet Avanza nära all time high efter pandemin och innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Sedan årsskiftet 2021/2022 har kursen backat runt 25%.

Även två centrala innehav i den onoterade portföljen – Apotea och Instabee – gick som tåget under pandemin.

”Den otroligt starka utvecklingen som vi hade under 2021 har vi delvis fått äta upp under 2022 och 2023. Flera bolag drabbades av växtvärk – Apotea till exempel som växte extremt under pandemin. De gick på fälgarna för att hinna ta hand om allting. Och det har tagit ett år att städa ut allt det där.”

Instabee – som levererar e-handelspaket – har kämpat med både interna utmaningar och lägre tillväxt.

”Sommaren 2022 bestämde vi oss för att slå ihop Instabox och Budbee till Instabee och det fanns – och finns – goda anledningar till det. Men samtidigt som bolagen har fokuserat på sammanslagningen har e-handeln bromsat in ganska betänkligt”, säger Hedberg och fortsätter:

”Tittar man på svenska hushåll har utrymmet för konsumtion minskat väldigt mycket. Och det krävs inte att marknaden krymper för att ett bolag som växt med flera hundra procent årligen ska uppleva en inbromsning. Det är som ett tåg som går i 200 knyck plötsligt saktar ned till 20 kilometer i timmen. Det märks i organisationen.”

Som lök på laxen har investmentbolagen generellt värderats ned. Och substanspremien i Creades har krympt rejält.

”Under 2021 handlades Creades periodvis till en premie på 80-90%. Nu ligger substanspremien runt 6%. Och det är väl bara sunt att den kommit ned.”

Creades har alltså tampats med såväl bolagsspecifika utmaningar som generella marknadsfaktorer som missgynnat investmentbolaget. Men nu ser John Hedberg tecken på att vinden vänder.

”Jag tycker det finns skäl till optimism. Nu ligger räntesänkningar i pipeline, inflationen har lugnat ned sig och den onoterade marknaden har börjat röra på sig. Något som också driver aktiekurserna mycket är fondflödena, och det har varit väldigt mycket utflöden från småbolagsfonderna. De utflödena har stannat upp.”

Även när det gäller bolagsspecifika utmaningar ser det ljusare ut.

”Vi har haft ledningsgruppsförändringar i Avanza, samgåendet mellan Instabox och Budbee har tagit tid och kraft och Apotea har haft växtvärk. Vi är igenom ganska mycket av det där nu.”

Ett kvartal kvar för Creaspac

Slutligen är frågan – vad händer med spacen Creaspac som noterades dagen före midsommar 2021? Senast till midsommar i år måste en affär presenteras annars upplöses spacen och pengarna lämnas tillbaka till investerarna.

”Vi har ett knappt kvartal på oss att hitta någonting”, konstaterar John Hedberg.

Nu kan det möjligen vara på väg att hända något. I vd-ordet skriver Hedberg att innehavet i Creaspac utvecklades positivt under kvartalet ”möjligen på grund av en kombination av spekulationer om att ett förvärv kommer att genomföras innan investeringsperioden tar slut (…)”

Varför har ni inte köpt något hittills?

”Vi har en bössa med en kula i loppet och därför är våra krav väldigt höga. Under de här dryga två åren har vi varit nära en affär flera gånger, men det har fallit på att vi inte kommit överens med säljarna om priset. Vi kommer bara göra en affär om vi hittar någon som är superbra.”

LÄS MER: Creades långt efter index - aktien sjunker

LÄS MER: Vi tror på ett bra år för investmentbolaget

CreadesIntervjuer

Dela med dig