Aktiespararna

Då kommer räntan på bolån att börja gå ner

Av Annelie Östlund
6 december 20223 min lästid
I början på veckan meddelande Swedbank att man sänker prognosen för de rörliga bolåneräntorna. Prognosen i november var att en topp skulle nås på 5,00 % i juni nästa år. Nu tror banken att den faktiska genomsnittsräntan toppar på 4,75 % i början av 2023. Statliga SBAB:s prognos ligger lägre än så.

”Vi tror att den rörliga bolåneräntan toppar på runt 4,5% i samband med att Riksbanken höjer styrräntan med ytterligare 25 punkter i februari. Det tror vi blir sista höjningen från Riksbankens sida. Sedan tror vi precis som Swedbank att Riksbanken måste sänka styrräntan i slutet av nästa år, och att det sedan kommer ännu en sänkning i början av 2024”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Aktiespararna.

Och sänker Riksbanken styrräntan, följer bolåneräntan med nedåt.

”Vi tror att bolåneräntan kommer ned något under 2024, och att den i januari 2025 kommer att ligga på runt 3,7%”.

Osäkra prognoser

Ränteprognoserna är dock osäkra, påpekar Boije.

”Kommer inflationen in på fortsatt höga tal – då vet man inte vad som händer. Men jag tror det vore oklokt av Riksbanken att höja styrräntan för mycket – särskilt som Riksbanken inte kan påverka inflationen hur mycket som helst (eftersom en stor del av inflationen importeras, reds anm). Det finns en smärtgräns för vad ekonomin tål.”

SEB publicerar ingen officiell prognos för bolåneräntan, men enligt bankens chefsekonom Jens Magnusson räknar man med att den ligger runt 1,5 procentenheter över styrräntan.

”Vår ’bolåneprognos’ blir i princip en konsekvens av vad vi tror om styrräntan. Och vi tror fortfarande på en höjning i februari med 25 punkter. Det är vårt huvudscenario. Men om man tittar på vad marknaden prisar in, ligger den närmare 50 punkter.”

Topp på 4,25%

SEB tror alltså att styrräntan toppar i februari på 2,75% vilket skulle innebära en genomsnittlig bolåneränta på cirka 4,25%.

”Vårt huvudscenario kan naturligtvis ändras, men i närtid ser vi en ganska återhållsam start på lönerörelsen, en ganska återhållsam budget från finansdepartementet och en ganska kraftig inbromsning av ekonomin. Det talar för att Riksbanken rimligtvis borde kunna ta det ganska lugnt med styrräntan”, säger Jens Magnusson.

Stort fall i 10-åriga räntan

När det gäller de längre marknadsräntorna är bilden mer blandad. Den tvååriga statsobligationsräntan fortsatt upp och ligger nu på 2,6%. Den femåriga räntan har tvärtom fallit från en topp på drygt 2,5% i slutet av september till dagens 2,16%. Den ännu längre 10-åringen har rört sig nedåt från en topp på 2,3% i oktober till 1,7% idag.

”Det är en ganska stor rörelse som framför allt beror på att internationella räntor har gått ned. Och det som driver det är oro för konjunkturen och en tro på att den höga inflationen ändå kommer ned”, säger Olle Holmgren, chefsstrateg på SEB.

Jens Magnusson på SEB konstaterar att flera marknadsräntor har gått ned under hösten – men att den längre trenden har ändå varit uppåtgående.

”Samtidigt går den uppåtgående trenden sannolikt mot sitt slut. Normalt sett planar de långa marknadsräntorna ut ungefär när – eller till och med kort innan – styrräntorna planar ut. Därför är vår prognos att de långa marknadsräntorna går in i en ny fas i början på nästa år. Den tydliga uppåtgående trenden planar ut och i slutet av nästa år, eller i början av 2024, vänder de mer uthålligt nedåt”, säger Jens Magnusson.

(https://old.aktiespararna.se/forfattare/Annelie%20%C3%96stlund)

Dela med dig