Aktiespararna

Då räknar Lundin Petroleum med utdelning

Av Nyhetsbyrån Direkt
18 december 20172 min lästid

Lukas Lundin hoppas och tror att Lundin Petroleum, nu enbart med verksamhet i Norge, ska kunna betala sin första utdelning till aktieägarna redan innan jätte-fältet Johan Sverdrup påbörjar sin produktion i slutet av 2019.

Det säger oljebolagets storägare till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag hoppas, och tror, definitivt att det blir innan Johan Sverdrup kommer i produktion. Det är för sent att få utdelning till den kommande bolagsstämman i maj 2018 men till nästa bolagsstämma, våren 2019, tror jag att det kommer att kunna fattas beslut om det. Det blir nog kvartalsutdelningar, men jag tror definitivt att det blir före Johan Sverdrup kommer i gång, om inte oljepriset kollapsar".

Lundin Petroleums ledning har länge sagt att utdelning kommer ifråga vid ett stadigt oljepris över 60 dollar.

På förvärvsfronten finns det egentligen bara ett intressant objekt, enligt storägaren.

"Det finns inte så mycket. Det finns bara något enstaka intressant förvärv som skulle vara möjligt att göra", säger storägaren utan att vilja precisera närmare.

Lukas Lundin tror att oljepriset, brent, kommer att handlas kring 60-70 dollar per fat under 2018.

"65-70 dollar är perfekt för oss. Vi vill inte riktigt ha mer för då kommer andra konsekvenser. Jag tror på uppemot 70 dollar fatet för nästa år".

Lukas Lundin önskar, på längre sikt, att minska antalet oljebolag inom familjesfären, vilket han flaggat för även tidigare. Han vill behålla Lundin Petroleum och IPCO:

"Jag skulle gärna sälja Shamaran, Africa Oil och Black Pearl men tiden är inte inne för det nu. Det får vänta. Men det är vår långsiktiga ambition att enbart behålla Lundin Petroleum och IPCO bland oljebolagen".

Dela med dig