Aktiespararna

Dag Rolander har avlidit efter en kort tids sjukdom

Av Redaktionen
13 maj 20232 min lästid
Dag Rolander, mångårig medarbetare på Aktiespararna, har avlidit efter en kort tids sjukdom.

Här följer minnesord över Dag Rolander skrivna av vännerna Peter Benson, Fredrik Bergman, Sven Hagströmer, Claes Hemberg och Nicklas Storåkers.

Dag Rolander, 66 år, har efter en kort tids sjukdom lämnat Tjörn, en bred vänkrets och börsvärlden. Han sörjs närmast av Maria och barnen Fredrik, Cecilia och Anna.

Dag var läkarsonen och göteborgaren som valde sin egen väg i ekonomistudier på Harvard i USA och Handelshögskolan i Stockholm. Han fortsatte som forskare och nästanprofessor för att bli en ivrig debattör av politik och ekonomi i böcker och debattartiklar. Under 90-talskrisen stod Dag som en av de främsta kritikerna av Riksbankens och regeringens vägval.

Snart lockades Dag till börsvärlden och aktieanalysen. Där banade han vägen för ett folkligt och vägledande språk i ekonomi och börs. Något han odlade till perfektion under många årtionden på Aktiespararna, Avanza, Placera och Svenska Dagbladet. Han skrev texter, föreläste, gjorde tv och podd. Han blev en avgörande mentor till en rad röster som strävat efter Dags folkbildande ideal. Hela tiden djupt respekterad av arbetskamrater som både var 20 och 30 år yngre.

Under årens lopp har många svenskar mött Dag på Globen eller något av landets alla Folkets hus. Med iver och en bunt papper under armen intog Dag ofta podiet. Han var generös och briljant. I luften yrde snart begrepp, siffror, bilder och papper. Han flikade in politik, ekonomisk historia och en vass varm humor. Publiken applåderade och jublade. Hans skarpa analys i gränslandet geopolitik och ekonomi pågick dygnet runt. Dag utsåg exempelvis Trump som trolig president redan ett år före valet 2016.

Hela tiden odlade Dag kärleken till hembygden i Stockevik på Tjörn. Där han värnade sin familj och vänner, simskolan, krabbfiske, båtar, skog, brödbak och särskilt långa middagar. Dag stod för den varmaste omtanken och hade vänner i alla åldrar och olika faser i livet. Första barnbarnet Eleonora var en av de yngsta. Under pandemin var Dag den som tålmodigt gick runt i Stockevik och genom fönster och över grindar mötte de många som aldrig vågade sig ut. Dag var en stor människa.

Dela med dig