Aktiespararna

Dag Rolander: Köpläge efter kurssvackan

Av Dag Rolander
30 mars 20224 min lästid
Köpläge efter kurssvackan

Med stigande marginal och allt friare omsättning finns här gott om kursprocent i en aktie med måttlig risk som vi glädjeköper.

Dag Rolander har tittar närmare på den läskande aktie.

Afterwork på fredagar är Kopparbergs höjdpunkt. Ju blötare desto bättre på hemmamarknaden i London. Härifrån, Storbritannien, kommer nu 60 procent av omsättningen.

Historia

Historien går tillbaka till bryggeriet i Kopparberg med friskt mineralvatten i svagdricka som grundades 1882. Det lades ned drygt hundra år senare. I grannorten Grängesberg blomstrade Spendrups. 1994 tog göteborgarna, från Lilla London, Peter och Dan-Anders Bronsman över lokalerna. Bryggmästare Wolfgang Voigt, fortfarande styrelsemedlem, komponerade en god öl som lanserades på ölfestival i oktober samma år.

Strax blev en innovativ, söt starkcider sprungen ur Kopparberg. Svensk päron- och äppelcider blev allt populärare och hade fördelar, inte minst smakliga, som gick hem också i Storbritannien. Härifrån gick entreprenörskapet vidare ända till Australien och givetvis till turistländer som Spanien, Grekland och Cypern där festande nordbor och britter möts med cider till hands.

Storsäljaren tappar

Den svenska affären har stort inslag av öl och då främst Sofiero som varit en ganska lågt prissatt storsäljare men som på senare år tappat i marknadsandel. Här finns globala jättar och allt fler lokala mikrobryggare. Cider och smaklik rom, gin och vodka, med framgång lanserad ifjol, prioriteras därför också här hemma. Vinstmarginalen på dessa kvaliteter är bättre än på öl.

I bryggeribranschen finns flera skalfördelar inom såväl produktion som marknadsföring. Varumärket är nu sedan åratal starkt etablerat inom cider och under paraplyet Kopparberg finns glädjande innovationer som cidersorbet.


Pandemins effekter

Likt här hemma har pubar, diskotek och restauranger hållit stängt eller gått på sparlåga och privata fester har, med undantag av premiärminister Boris Johnsons breda jobbfester eller firande på Downing Street, ofta ställts in.

Begäret har överlevt i Coronatider men istället för att gå ut hamstras det och gästantal har hållits nere. Samtidigt har reserestriktioner och räddhågsenhet hållit Kopparbergs konsumenter borta från resor till och festande på viktiga turistmarknader som Spanien, Grekland och Cypern.

Året som gått

Första halvåret ifjol blev riktigt svagt med ett omsättningstapp på 20 procent jämfört med 2020 då ju influensatiderna redan brutit ut. Ifjol kom optimismen successivt tillbaka tack vare vacciner och det slog igenom här. Ett lyft kom under andra halvåret och helåret slutade med ett litet tapp på 1 procent.

Rörelsemarginalen för helåret lyfte till 15,6 procent vilket var 3 procent bättre än 2019, innan pandemin, då omsättningen blev 2,0 miljarder kronor.

Kortsiktigt ger det förloppet alltså enkla jämförelsetal som talar för att optimism hittar också till aktien.

Kursutvecklingen senaste 3 åren

Jämförelse med sektorkollegor

Danska bryggerijätten Carlsbergs med en omsättning på 93 miljarder kronor ifjol hade också positiva utsikter för 2022. Men här låg 13 procent av omsättningen i Ryssland och den affären kan komma att försvinna. Aktien handlas nu med ett P/E-tal på 15 och direktavkastningen ligger på 3 procent.

Nyss, i december, börsnoterades Viva Wine Group som är marknadsledare på vin via e-handel i Sverige och aktiv på fler marknader. Omsättning blev 3,3 miljarder 2021, börsvärdet är 5 miljarder kronor och aktien handlas till p/e-tal 20.

Kopparbergs aktie är rabatterad jämfört med större kollegers och alltjämt en uppköpskandidat. Med happy hours i faggorna är vår riktkurs på ett års sikt 200 kronor. Den som är kurssugen får ju också en bra utdelning, höjd med en femtioöring till 7,25 kronor, och därmed en samlad, uppsida på 22 procent väl värd att fira på ettårsdagen från köpet.


Dela med dig