Aktiespararna

Dagens nya aktierekar

Av Redaktionen
29 november 20172 min lästid

Här är ett urval av onsdagens uppdaterade analytikerrekommendationer.

Pareto Securities sänker sin rekommendation för Tobin Properties till behåll från köp. Riktkursen sänks till 45 från 85 kronor.

Det framgår av en analys.

Tobin-aktien, som är listad på First North, backade med 7 procent på tisdagen till drygt 28 kronor efter bostadsutvecklarens kvartalsrapport. Kursen har fallit med 66 procent sedan årsskiftet.

Som argument för rekommendationssänkningen listar Pareto bland annat brist på information om de underliggande projektmarginalerna, oroväckande kostnadsökningar i vissa projekt samt osäkerheten kopplad till bolagets finansiella ställning. Även vad gäller den senare punkten efterlyser Pareto mer information.

Pareto Securities sänker sin rekommendation för Elekta till behåll från köp. Riktkursen är 75 kronor.

Det framgår av en analys.

Exane BNP Paribas höjer sin rekommendation för Telia till outperform, från tidigare underperform.

Det rapporterar Bloomberg First Word.

Riktkursen höjs från 36 till 42 kronor.

Telia-aktien stängde på 36:51 kronor på tisdagen.

"Vi får en känsla av att Tobin förlitar sig på att genomföra en strukturell transaktion för att stärka likviditeten och balansräkningen. Men med tanke på den senaste tidens svaga bostadsmarknad i Stockholm och anekdoter om att marknaden översvämmas av byggrätter befarar vi att både potentiella byggrättsköpare och potentiella samriskbolagspartners i stället inväntar bättre tillfällen. En affär som hade kunnat stängas i våras är troligen inte lika lätt att slutföra nu, även om bolaget verkar optimistiskt", skriver Pareto.

Finanshuset konstaterar även att Tobins nettovinst på "endast" 2,2 miljoner kronor i det tredje kvartalet var påverkad av kostnadsöverdragningar om 10-15 miljoner kronor i ett enskilt, nu färdigställt, projekt.

"Detta är oroväckande eftersom det antyder att Tobins vinstavräkningsmetod är aggressiv och att bolaget inte har någon 'vinstkudde' att använda för att mjuka upp sådan effekter i sena faser av projekt", skriver Tobin i analysen.

Dela med dig