Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-10

Dags för den årliga pensionskollen

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2020

Början på året är ett bra tillfälle för pensionskoll. Dags att stämma av vad som krävs för att få maximal allmän pension, se om det fortfarande lönar sig med löneväxling eller fundera på om du har rätt riskfördelning i pensionssparandet. Här är listan för dig som vill göra en årsavstämning.

Maxa allmänna pensionen. Vill du ha full inbetalning till din allmänna pension bör du nästa år ha en månads­inkomst på 45 000 kronor eller en årslön på 539 000 kronor. Det motsvarar i sin tur 8,07 inkomstbasbelopp. Lön över det ger ingen allmän pension, men brukar i stället ge ett rejält påslag på inbetalningen till tjänstepensionen. Här är det inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp som ger extra fart på inbetalningarna. För år 2020 går gränsen vid en månadslön på 41 750 kronor. Extra viktigt i de inkomstlägena är att stämma av att en tjänstepensionslösning finns.

Håll koll på löneväxlingen. Löneväxlar du är det dags att stämma av så att lönen, efter löneväxlingen, fortfarande är högre än taket i den allmänna pensionen. Även här är det alltså 45 000 kronor i månaden som gäller. Det är inte säkert att din egen löneökning varit lika stor som uppräkningen av inkomstbasbeloppet. Hamnar du under innebär löneväxlingen att du naggar på inbetalningarna till den pensionen. Glöm inte att många vab-dagar eller egen sjukskrivning också innebär lägre lön.

Minskad effekt av löneväxling. För alla som tjänar omkring 60 000 kronor i månaden och mer har värnskatten försvunnit. Det innebär att skatteeffekten inte längre är lika stor när du flyttar dina inkomster framåt i tiden. Det kan också ge utrymme att spara mer i sitt privata investeringssparkonto.

Se om du får sänkt skatt. Många som fyller minst 66 år i år (födda 1954 och tidigare) kommer att få mer i plån­boken. Det gäller både pensionärer och de som fort­sätter att arbeta. Yngre pensionärer får ingen skattelättnad. För den som har en pension på 25 000 kronor är skillnaden omkring 2 000 kronor i månaden beroende på din ålder.

Å andra sidan går det från årsskiftet inte att börja ta ut allmän pension förrän vid 62 års ålder. Och snart är det 64 år som är den lägsta åldern för att börja plocka ut den här pensionen. Men samma ogynnsamma skatteregler gäller för den som börjar ta ut någon tjänstepension, som ju inte påverkas av politikernas nya ålders­regler.

Se över fonderna. Det ­gäller både premiepensionen och de fondförsäkringar du kanske har i tjänstepensionen. Efter flera år av rejäla börsuppgångar kan det vara dags att se över fondernas fördelning och risk. Har en del fonder dragit iväg och tagit en större plats i port­följen än du tänkt från början kan det vara dags att fördela om.

Vet du inte riktigt vad du har valt eller om du har flera olika fondförsäkringar i din tjänste­pension kan du se innehaven på Minpensions webbplats. Vill du göra byten, går du sedan vidare till respektive pensions­bolags egna webb­platser.

Lättare och billigare att flytta försäkringar. Efter en massa turer i Riksdagen så finns från års­skiftet en lag som ska underlätta för den som vill flytta sitt pensionskapital. Förändringarna kommer att ske gradvis och tålamod krävs. Så fortsättning följer

Författare Kristina Kamp