Aktiespararna

”Dags för väljarna att dra sina egna slutsatser”

Av Redaktionen
23 augusti 20183 min lästid

Regeringen vill höja kapitalskatten – men inte förklara hur det ska gå till.
– Väljarna måste få ta ställning till en tredje höjning av ISK-skatten, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Om två veckor är det val – men väljarna vet fortfarande inte hur regeringen vill höja skatten på sparande.

– Jag förstår oron bland våra medlemmar för en tredje höjning av ISK-skatten, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Regeringen har ända sedan i våras pekat ut kapitalinkomster som huvudförklaringen till ökade klyftor i samhället – och någon form av höjning av kapitalbeskattningen som svaret.

”De som har det allra, allra bäst ställt och som tjänar mest på kapitalinkomster kan bidra lite mer”, förklarade statsminister Stefan Löfven (S) till TT och Expressen i förra veckan.

Enligt vad TT erfar finns konkreta förslag som ska avslöjas närmare valet.

"Vi får återkomma med ett konkret förslag", förklarade statsministern i Expressen.

Kräver besked

Aktiespararnas vd Joacim Olsson kräver att regeringen lämnar besked om sparskatten.

– Det är dåligt att inte ett statsbärande parti som Socialdemokraterna lämnat besked i en fråga handlar om grundläggande förutsättningar för att sköta sin egen privatekonomi.

I en intervju i TT i dag berättar Magdalena Andersson (S) att regeringen vill höja kapitalskatten med en till två miljarder kronor per år, för de med de allra högsta inkomsterna.

Hur det ska gå till vill hon däremot inte gå in på.

– Vi pratar inte om en förmögenhetskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighetsskatt eller en reavinstskatt. Vi pratar om skatt på kapitalinkomster. Vi vill se över hur man ska kunna göra det och vi är öppna för olika tillvägagångssätt, säger finansministern till TT – och tillägger:

– Vi är naturligtvis beredda att titta på det tillsammans med andra partier.

"Det finns en oro"

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har höjt ISK-skatten två gånger under denna mandatperiod, trots utbredd kritik både från oppositionen och vanliga sparare.

– Det finns en oro bland våra medlemmar att regeringen nu planerar att genomföra en tredje höjning. Det riskerar att urholka förtroendet för ISK som sparform – och är självklart ett besked som väljarna måste få i god tid före valdagen, säger Joacim Olsson, som vänt sig direkt till Socialdemokraterna för att få ett konkret besked till medlemmarna.

– Det är knappast okänt, varken på regeringskansliet eller på Socialdemokraternas partihögkvarter, att ISK är en populär sparform, som gör det möjligt även för människor med blygsamma inkomster att bygga upp en kapital som skapar riktig trygghet, mot en osäker framtid med till exempel sänkta pensioner, säger Joacim Olsson.

– S säger att man ska beskatta de med särskilt höga kapitalinkomster. Men vi är oroliga för att det är småspararna som kommer att få ta den största smällen.

– Om inte väljarna får besked är vår uppmaning att spararna måste dra sina egna slutsatser.

Dela med dig