Aktiespararna

Danske: Detta kan vara en trigger för cykliska exportaktier

Av Jessika Bouveng
3 juni 20242 min lästid
Danske bank fortsätter att övervikta i aktier.
Danske Bank väljer att behålla övervikt i aktier efter en volatil månad på börsen. En förbättrad industrikonjunktur menar man också kan stärka svenska cykliska exportbolag.

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att maj månad blev ännu en stark period för världens börser, detta trots volatilitet på marknaden. Tack vare fortsatta uppgångar för teknikbolagen med Nvidia i täten steg amerikanska aktier 4,8%.

Europeiska aktier steg 3,5% medan Stockholmsbörsens breda index klättrade 5,8% under månaden. Vad som visar på en god aptit på Stockholmsbörsen menar Maria Landeborn bland annat vara att kronan stärkts mot både euron och dollarn.

Tillväxten stärks i flera regioner

Vidare skriver strategen att det positiva sentimentet beror på att konjunkturuppgången har breddats de senaste månaderna.

“Från att det främst var USA och tjänstesektorn som drev tillväxten i världsekonomin under 2023, så har även inköpschefsindex för industrin vänt upp sedan årsskiftet. Det är inte heller bara USA som agerar draglok längre, utan tillväxten har stärkts även i Europa, Japan och Asien vilket betyder att fler regioner bidrar positivt till den globala konjunkturen”, står det i veckobrevet.

Cykliska bolag gynnas

Maria Landeborn noterar också att inköpschefsindex för den svenska industrin idag visade att tillväxten stärktes rejält i maj.

“Vi har för närvarande en övervikt i den globala industrisektorn som väntas gynnas av att industrikonjunkturen förbättras. För svensk del är en stärkt konjunktur i omvärlden positivt. Det gynnar svensk tillväxt via exporten, och det brukar även lyfta Stockholmsbörsen där cykliska exportbolag väger tungt i index”.

Orosmolnet för tillfället är istället inflationen. Bankens bedömning är dock att inflationen är på väg ned och man väntar sig två räntesänkningar från USA och Europa innan året är slut.

Slutligen framgår det även att banken fortsätter att övervikta i aktier jämfört med obligationer.

LÄS MER: Veckans aktie: Attraktivt värderad nyckelspelare - köp

LÄS MER: Här är de mest köpta aktierna - investmentbolaget i topp

Marknadsanalyser

Dela med dig