Aktiespararna

Danske: Därför faller inte börsen på Mellanöstern-oron

Av Elin Hanspers
15 april 20242 min lästid
Danske Bank är fortsatt överviktade mot aktier trots att Iran i helgen besköt Israel.

Fokus under början av börsveckan är konflikten mellan Israel och Iran. I sitt veckobrev påpekar Danske Banks Maria Landeborn att börserna dock stiger under måndagsförmiddagen samtidigt som oljepriserna faller tillbaka.

”Normalt är också marknadsreaktionerna kortlivade vid plötsliga geopolitiska konflikter – även vid betydligt värre sådana som till exempel när Ryssland anföll Ukraina. På börsen handlas cykliska aktier i topp i början av veckan vilket tyder på att fortsatt optimism kring konjunkturen står i fokus inför den stundande rapportsäsongen”, skriver hon.

Hon på pekar att Iran för tillfället signalerar att de inte planerar någon ytterligare attack, samtidigt som såväl USA som Storbritannien har bett Israel att visa återhållsamhet.

”I ett värsta scenario skulle responsen länderna emellan gradvis trappas upp och leda till ökad volatilitet på marknaden. Olje- och fraktpriser skulle stiga i ett sådant scenario, vilket riskerar att leda till att inflationen tar ny fart”, skriver hon.

Dock bedömer Danske att det mest sannolika är att konflikten inte eskalerar, då båda sidor har mer att förlora än att vinna. Även marknaden anses bedöma risken för en eskalering som låg. Bitcoin föll också kraftigt efter att attacken blev känd, men har sedan dess återhämtat sig.

Danske Bank gör heller inga förändrar av allokeringen till följd av helgens händelser, utan behåller en övervikt i aktier.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Marknadsanalyser

Dela med dig