Aktiespararna

Danske: Detta ger medvind åt börserna i år

Av Elin Hanspers
13 maj 20242 min lästid
I ett färskt nyhetsbrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att ränte- och inflationsoron verkar ha blåst över.

I såväl i Sverige som Europa noterades nya börsrekord i förra veckan och VIX-index, som mäter volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden, sjönk till den lägsta nivån på flera månader. Det skriver Maria Landeborn, som noterar att den värsta inflations- och ränteoron verkar vara över.

Utöver att Riksbanken valde att sänka räntan förra veckan sa Bank of Englands centralbankschefen att marknaden för närvarande prisar in för få räntesänkningar de kommande månaderna.

”Tecken på att räntesänkningar nu närmar sig på allt fler håll bådar gott för både företag och konsumenter – och för börsen”, säger Maria Landeborn.

Danske Bank väntar sig också att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker räntan två gånger i år, med start i september. Dock kan styrräntan sänkas än tidigare, lägger Maria Landeborn till.

Hon pekar vidare på att USA:s ekonomi i grund och botten är mycket stark, samtidigt som tillväxten i resten av världen har förbättrats, tecken pekar på att konjunkturen stärkts i både Japan, Kina och Europa och rapportsäsongen har varit stabil. Sammanfattningsvis väntar sig Danske Bank en global vinsttillväxt på runt 10% i år.

”En fortsatt god global konjunktur kombinerat med lägre inflation och räntesänkningar väntas ge mer medvind åt börserna i år. Vi behåller därför en övervikt i aktier”, skriver Maria Landeborn.

Den globala aktieregion som banken ser mest positivt på är Japan, bland annat på grund av ökade reformer inom bolagsstyrning.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig