Aktiespararna

Danske: Detta gynnar den europeiska aktiemarknaden

Av Elin Hanspers
10 juni 20242 min lästid
Övervikten i aktier behålls då starka arbetsmarknader både i USA och Europa fortsatt väntas stödja ekonomin.

Börserna steg i förra veckan; amerikanska aktier steg 1,0%, europeiska 0,8% och Stockholmsbörsen gick upp med 0,3%.

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att banken behåller en övervikt i aktier då starka arbetsmarknader i såväl Europa som USA väntas fortsätta ge stöd åt ekonomin.

”Att centralbankerna nu börjar sänka räntorna är också positivt – i Europa har både Riksbanken och ECB tagit första steget, och vi väntar oss att Fed gör detsamma efter sommaren. Stigande bolagsvinster och höjda estimat efter den förra rapportsäsongen är också ett gott tecken”, skriver hon.

Hon nämner också förra veckans amerikanska jobbrapport som visade att det skapades betydligt fler jobb än väntat i USA, samtidigt som lönerna ökade mer än väntat. Börserna backade efter jobbstatistiken, men Landeborn påminner om att en stark amerikansk arbetsmarknad i grund och botten är bra såväl för konjunkturen som för börsen.

Europa har överraskat på uppsidan

Danske Bank har nyligen lyft Europa till en övervikt samtidigt som USA sänkts från övervikt till neutral.

”Tecken på en bättre industrikonjunktur väntas gynna cykliska aktiemarknader som den europeiska, och makrodata i Europa har överraskat på uppsidan den senaste tiden vilket brukar ge stöd åt börsen. Vinstrecessionen i bolagen ser också ut att vara över, och under andra halvåret väntas återigen vinstlyft”, skriver hon.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig