Aktiespararna

Danske: Här är bolagen att fylla på portföljen med

Av Jessika Bouveng
25 mars 20242 min lästid
Danske Bank behåller råd om att lägga till småbolag till portföljen.
I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks seniora ekonom Maria Landeborn om faktorerna som bör ge stöd åt börsen framöver, vilka bolag som ser attraktiva ut och vad som avgör räntebeskedet från Riksbanken på onsdag.

Sedan årsskiftet har sentimentet på marknaden blivit allt mer optimistiskt och andelen förvaltare med en övervikt i aktier är den högsta sedan november år 2021. Danske Bank instämmer med flera andra på marknaden och prisar in en mjuklandning framöver.

Småbolag attraktiva

“En mjuklandning ser sannolik ut, och den senaste tiden har volatiliteten i både aktier och räntor fallit tillbaka. Det är ett positivt tecken som tyder på minskad osäkerhet. Det bör ge stöd åt börserna framöver, och vi väntar oss en ökad bredd i uppgången i takt med att räntesänkningarna närmar sig”, skriver Landeborn.

Givet ovanstående förutsättningar väljer banken att behålla rekommendationen om att lägga till småbolag i portföljen.

Framöver ser banken också en god chans i cykliska marknader och sektorer med anledning av att industrikonjunkturen ser ut att bottna ur.

“Därför har vi nyligen höjt europeiska aktier från undervikt till neutral, samt industrisektorn till en övervikt. Det är även positivt för Stockholmsbörsen med tanke på att cykliska bolag och verkstad väger tungt i index”, skriver Maria Landeborn.

Riksbanken sänker i juni

I brevet skriver banken även om räntebeskedet från Riksbanken under onsdagsmorgonen.

“Vi väntar oss att Riksbanken väntar till i juni med att sänka räntan. Det beror på att inga nya prognoser ges i samband med mötet i maj vilket gör det svårare att kommunicera bakgrunden till en eventuell sänkning. Dessutom kommer man bara ha en relativt gammal inflationssiffra för mars vid tidpunkten för majmötet.”

LÄS MER: ECB-topp: Räntan kanske inte sänks

LÄS MER: Klara vinnare och förlorare bland lyxbolagen

Marknadsanalyser

Dela med dig