Aktiespararna

Danske: Sur börs inget skäl att sälja aktier

Av Elin Hanspers
22 april 20242 min lästid
Stigande räntor och ökad geopolitisk risk har lett till en sur börs, men Danske Bank ser ingen anledning att överge sin övervikt i aktier.

I sitt veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn om förra veckans börsnedgångar, där en stor bidragande faktor var stigande räntor i USA och hökaktiga uttalanden från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Amerikanska S&P 500 tappade 3%, och tekniktunga Nasdaq-index hela 5,5%. Samtidigt klarade sig svenska och europeiska aktier bättre med nedgångar på strax över 1%.

"Som alltid finns det två sidor av myntet. Oväntat hög inflation och stigande räntor har gett bakslag på börsen, men framför allt är det de högt värderade teknikjättarna i USA som drabbats av kraftiga kursnedgångar. Det beror på att stigande räntor slår hårdare mot högt värderade aktier, men också på vinsthemtagningar efter en mycket stark kursutveckling under årets första månader. Nvidia föll exempelvis 10 procent i fredags, men har trots det stigit över 50 procent sedan årsskiftet", skriver hon.

Stark amerikansk ekonomi

Samtidigt påpekar hon att USA:s ekonomi fortfarande går som tåget och att det inte verkar vara någon lågkonjunktur i sikte.

"Det avspeglas också på aktiemarknaden, där cykliska bolag har stått emot turbulensen relativt väl. Hade det varit konjunkturoro som tyngt börserna så hade cykliskt gått svagare. Detta talar för att nedgången på marknaden snarare kan ses som en möjlighet att öka exponeringen mot aktier för den som har pengar på sidlinjen", skriver hon.

Angående händelserna i Mellanöstern menar Maria Landeborn att marknadspåverkan från geopolitisk oro oftast är kortvarig. Även om krig historiskt ofta skapat turbulens på börsen, brukar detta gå över ganska snabbt. I genomsnitt brukar marknaden bottna cirka tre veckor efter att ett krig brutit ut, och därefter vända upp igen.Såtillvida att det inte samtidigt har blivit lågkonjunktur bruykar börsen efter både 3, 6 och 12 månader stå högre än när konflikten bröt ut.

Danske behåller också sin övervikt i aktier.

“Så länge de ljusare utsikterna för världsekonomin består ser vi inget skäl till att minska risken i portföljen, särskilt inte för långsiktiga investerare”, skriver Danske Bank.

LÄS MER: Här är Handelsbankens två nya favoritaktier

LÄS MER: "Marknaden glömmer geopolitisk oro ganska fort"

Marknadsanalyser

Dela med dig