Aktiespararna

Danske: Den politiska börsturbulensen är övergående

Av Elin Hanspers
17 juni 20242 min lästid
Trots marknadsoron behåller Danske Bank en övervikt i europeiska aktier. Detta då den politiska börsturbulensen inte tros vara långvarig.

Den gångna veckan skapade Frankrikes president Emanuel Macron oro på de europeiska börserna när han utlyste nyval. De flesta europeiska aktiemarknader såg röda siffror, och så även Stockholmsbörsen som stängde veckan 2,2% lägre. Detta är något som uppmärksammas av Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn i dennes veckobrev.

"Som investerare är det bra att ha i åtanke att politiska händelser sällan har någon långvarig effekt på marknaden, och vi tror inte att det blir annorlunda den här gången även om den kortsiktiga turbulensen kan vara kännbar", skriver hon.

Hon skriver vidare att marknadsoron just nu handlar om Frankrikes statsskuld, då budgetunderskottet redan idag är ett av de största i euroområdet. Skulle Nationell Samling ta makten kan underskottet öka än med, vilket oroar marknaden.

Truss ett varnande exempel

"Ett varnande exempel är utvecklingen i Storbritannien hösten 2022 där den nyvalde premiärministern Liz Truss föreslog omfattande stimulanser som skulle finansieras med stora budgetunderskott. Det fick brittiska räntor att skjuta i höjden och tvingade centralbanken att ingripa för att undvika en kollaps i pensionssystemet", skriver hon.

Den första omgången av det franska valet hålls den 30 juni och den andra omgången hålls den 7 juli, och fram tills dess kan vi se såväl större osäkerhet som kursrörelserna, menar Landeborn.

"Vi har för närvarande en övervikt i europeiska aktier och den behåller vi trots marknadsoron. På lite längre sikt är det framför allt makro och vinstutveckling som är drivande för börsen, och där har utsikterna stärkts den senaste tiden. Kortsiktigt kan dock den politiska börsturbulensen bestå", skriver hon.

LÄS MER: SEB-ekonomen: Då utbryter räntekaos på finansmarknaden

LÄS MER: Franska storbanker backar efter Macrons besked om nyvalMarknadsanalyser

Dela med dig