Aktiespararna

Danske: Ser positivt på aktier inför 2024

Av Elin Hanspers
15 januari 20241 min lästid
I årets första veckobrev skriver Danske Banks Maria Landeborn om utsikterna för 2024.

Maria Landeborn skriver att fjolåret till stor del präglades av konjunkturoro, inflation och stigande räntor, och att utsikterna för året ser mer gynnsamma ut.

”Inflationen är på väg ner, de första räntesänkningarna kommer sannolikt under våren och den globala ekonomin tuffar fortfarande på. Det väntas ge stöd åt börserna”, skriver hon.

Dock innebär den kraftiga börsuppgången i slutet av 2023 att värderingarna har stigit och att flertalet positiva nyheter redan är inprisade. Banken intar emellertid en positiv syn på aktier.

”Vi ser fortsatt positivt på både aktier och obligationer inför 2024 och behåller en neutral vikt i båda tillgångsslagen”, skriver Maria Landeborn.

Rapporter i fokus

Hon menar att med startskottet för den svenska rapportsäsongen runt knuten kommer kvartalsresultat och prognoser från börsbolagen att stå i centrum för marknadsutvecklingen den närmaste tiden.

”För svensk del blir rapporterna från verkstadsbolagen och bankerna intressanta att ta del av”, skriver hon.

I veckan rapporterar bland andra EQT, Investor och Avanza.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig