Aktiespararna

Därför är börsen inne i en positiv trend

Av Eric Emanuelsson
28 oktober 20224 min lästid
Bilden är en genrebild från Shutterstock.
Stockholmsbörsen är inne i en positiv trend. Den senaste månaden är det breda indexet OMXSPI nästan 5% Men vad beror detta på?

Till att börja med har flera av de stora bolagen på Stockholmsbörsen redovisat sina kvartalsrapporter, och många kom in bättre än vad analytikerna hade förväntat.

Det har skapat ett lugn på börsen.

” Det är några procent bättre än vad analytikerna trodde för Q3”, säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie bank i bankens podcast. (https://www.carnegie.se/podd/)

Den andra anledningen är att räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen fortsätter ned och har gått från att toppa på 4,25% under mitten av oktober till att nu vara nere strax under 4%.

Börsen gillar när räntan går ned

En nyhet som börsen gillar.

”Så fort räntan faller så blir börsen glad, och då särskilt techaktier. Men då är det värt att nämna att vi tror att det finns en ränteuppgång kvar. Centralbankerna är inte klara, men långa obligationsräntor i USA brukar toppa ungefär på den nivå Fed höjer. Och jag tror att marknaden har rätt här, Fed ska upp till 4,5%-5% i styrränta under våren 2023", säger Helena Haraldsson.

Samtidigt som den 10-åriga räntan i USA faller, så försvagas också dollarn. Från att ha legat en bra bit över 11 kronor, är dollarn nu nere på 110,60 jämfört med den svenska kronan. Något som kan ha en positiv effekt på Stockholmsbörsen.

Peter Löftqvist, på Humle Fonder, konstaterar att börsen har kommit till det läget när dåliga nyheter är bra nyheter.

Dåliga nyheter har blivit bra nyheter

Han tar exemplet med inflationssiffrorna från både USA och Sverige som kom för några veckor sedan. Båda länderna redovisade högre siffror än vad analytikerna hade förutspått, trots det gick börsen upp kort därefter.

”Det är ett bra tecken. Men man vill också att vinstförväntningarna ska haverera. Och det började vi se i vissa bolag som har ganska låg tillväxt för 2023”, säger han i Avanzas ”Placerapodden”. (https://www.avanza.se/placera/placerapodden.html)

Peter Löfqvist tror att mycket av framtida orosmoln är inprisat på dagens marknad.

”Det tycker jag. Och just nu känns det ganska bra där ute”, säger han.

En sista anledning till att börsen är inne i en positiv trend är att det finns en Fed-förhoppning som rosar marknaden, berättar Helena Haraldsson i Carnegies podcast.

Fed-förhoppning rosar marknaden

Fed har nästa möte den 2 november och är nu inne i en tyst period. Men en artikel från Wall Street Journal har fått marknaden att få upp hoppet.

”En artikel indikerade på att Fed börjar fundera på hur de ska signalera ett eventuellt skifte mot mindre storlek på höjningen från december-mötet. Så fortsatta höjningar, men i mindre steg. Det var ett budskap om att räntetoppen kommer närmare, och det gillar börsen”, säger Helena Haraldsson.

Hon fortsätter:

”Sen vill jag säga att börsen tidigare har glatt sig åt sådana här signaler, men sen insett då att centralbankernas jobb är inte klart.”

Haraldsson konstaterar att de främsta orosmolnen för börsen framåt inte är räntehöjningar, utan vinstoro.

”Så slutsatsen blir att börsen och vinsterna måste bli ännu lite dystrare, innan vi kan se en varaktig vändning”.

Omvärldsstrategen avslutar med att säga att det är för tidigt för en vändning, men att man nu ska göra sig startklar för när det väl sker.

Dela med dig