Aktiespararna

Därför är börsen snart ner 10 procent från toppen

Av Carl-Henrik Söderberg
28 september 20214 min lästid
Carl-Henrik Söderberg .
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik <Söderberg: "Vi har oundvikligen en rad faktorer som ger börsen huvudbry för tillfället."

Stockholmsbörsen är fortsatt svag, där populära Evolution och Sinch bägge fortsätter nedåt. H&M kom med kvartalssiffror som var bättre än väntat samtidigt som de fick en köprek och aktien stiger.

Svag börstrend

Ja, som grafen illustrerar så befann vi oss i ett läge där marknaden först hade svårt att hitta triggers att handla upp börsen på och vi rörde oss sidledes under relativt låg handelsvolym och volatilitet. Sedan komma förra måndagen och Kina och Evergrande blev den utlösande säljtriggern, det som fick bägaren att rinna över.

Vi har oundvikligen en rad faktorer som ger börsen huvudbry för tillfället:

Vad som verkar pressa börsen idag är en snabb ränteuppgång, främst i USA. Att fastighetsbolag och serieförvärvare är ner mycket får ses som ett tecken på det. Bolag som är känsliga för rörelser på räntesidan.

Sen fortsätter komponentbrist och stopp i produktionsleden att fortsätta vålla problem för många bolag och vi har redan sett ett par vinstvarningar på grund av detta, kommer vi se fler? Vidare är Kina-oron inte över och påverkan på global ekonomi är osäker. Lägg därtill ett deltavirus som tvingar fram nedstängningar samt den ständiga centralbanks- och inflationsoron som verkar föreligga där ute. Det blir helt enkelt lite för många negativa parametrar för att börsen ska orka hålla emot.

Förhoppningsvis kan den stundande rapportperioden vända på sentimentet när börsbolagen ska skaka hand med verkligheten och presentera sina siffror och guida för framtiden.

Stora värderingsskillnader inom verkstad

Jag noterar att det fortsätter att spreta i verkstadssektorn när det kommer till värderingar. Vi kan dela upp bolagen i tre läger där "värdeverkstad" i form av Volvo och SKF handlas till p/e 12 på nästa års vinst och Sandvik till p/e 16.

På andra sidan står Atlas Copco och Hexagon med p/e-tal på över 30 gånger nästa årsvinst och så har vi Alfa Laval och ABB någonstans i mitten kring p/e 25.

Historiskt brukar det alltid förekomma tämligen stora värderingsskillnader mellan bolagen men nu har det spreadat isär väldigt mycket. Hur mycket kommer detta att spela roll när vi går in i nästa rapportperiod?

Bolagsnyheter

Oscar Properties handlades upp närmare 17 procent, efter att Castellum blivit ägare till en andel om 10 procent genom en affär där Castellum säljer fastigheter till Oscar Properties för cirka 1,7 miljarder kronor. Castellum gick samtidigt ned 1,8 procent.

Bioarctic stärktes 5,6 procent på nyheten om att partnern Eisai har påbörjat ett stegvis inlämnande av ansökan för marknadsgodkännande till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för lecanemab (BAN2401) mot tidig Alzheimers sjukdom.

CS Medica föll däremot drygt 20 procent på Spotlight, där aktien noterades den 14 september, efter att ha sänkt omsättningsmålet för det brutna räkenskapsåret 2020/21 till cirka 3,6 miljoner danska kronor från tidigare 7 miljoner.

Flera oljebolag gynnades av att oljepriset fortsatt att stiga och Brent noterades strax över 80-dollarstrecket. Tethys var upp 3,3 procent och Africa Oil steg 1,4 procent.

Boozt backade 6,5 procent efter att Handelsbanken tagit upp bevakningen av e-handelsbolaget med en säljrekommendation.

Källa: Nyhetsbyrån

Dela med dig