Aktiespararna

Därför blir svenska kronan återigen semesterns fiende

Av Jessika Bouveng
15 april 20241 min lästid
Det ser ut att bli dyra utlandssemestrar för svenskarna även i år.
Planerar du en utlandssemester till sommaren? Det kan bli en dyr affär om kurserna står sig.

Svenskarna som under förra sommaren reste utomlands fick känna den bittra smaken av vad det innebär med en svag krona. Euroländer, Storbritannien och USA var dyra resmål.

För den som planerar att resa utomlands även i år ser det tyvärr ut som att det blir ytterligare en dyr sommar. Det skriver TT.

Förra veckan kom det besked om oväntat höga amerikanska inflationssiffror vilket försvagade den svenska kronan. Det geopolitiska läget med kriser i Mellanöstern skapar inte heller några vidare förutsättningar för en bättre valuta.

Kronkursen lik förra årets

Under förra året i mitten på juli nådde euron rekordnivån på cirka 11,87 kronor. I dagsläget får den som växlar till euro räkna med en kurs på ungefär 11,59 kronor. Dollarn landar på 10,89 kronor.

”I vår januariprognos hade vi att kronan skulle stå på 11 kronor mot euron den 30 juni i år. Det kommer inte att hända nu”, säger Mattias Persson, chefsekonom hos Swedbank, och siar samtidigt om framtiden:

”Jag tror i närtid att man ska räkna med en kronkurs på 11,40–11,50, så det är ungefär samma nivå som förra årets sommar”.

LÄS MER: Kronan på årslägsta efter KPI

LÄS MER: Inflationen lägre än väntat - "Glad spik i kistan"

Marknadsnyheter

Dela med dig