Aktiespararna

Därför faller aktien efter utdelning

7 juli 20222 min lästid
Aktier som faller i samband med utdelning är inte ovanligt.
Ser ett av dina innehav oväntat rött ut i portföljen – med ett fall som kommer från ingenstans? Oroa dig inte i onödan. Att en aktie faller i samband med utdelning är inte ett ovanligt.

Vinstutdelning är helt enkelt ett sätt för bolag att dela ut vinst till sina ägare. Som en följd av detta brukar ofta kursen sjunka, något som i sin tur kan få utdelningen att kännas meningslös. Detta behöver dock inte vara ett faktum.

Situationen kan bäst förklaras med ett exempel:

Låt oss säga att du har ett innehav värt 10 000 kronor i Bolag AB. Det är utdelningstider, och med en direktavkastning på 10 procent (vilket är ovanligt hög) innehaver du en summa på 1 000 kronor.

Detta leder dock i sin tur till att din aktie är värd 1 000 kronor mindre eftersom bolaget har förlorat den summan pengar, något som kan få affären att kännas som ett nollsummespel.

På kort sikt stämmer detta, köper du en aktie strax före utdelning och säljer direkt efter tjänar du sällan något på det. Har du i stället varit mer långsiktig, varit med före utdelningen och varit med om när kursen återhämtat sig efteråt har du troligen tjänat en del. Bara en anledning till att folk säger att det lönar sig att vara långsiktig på börsen.

Något annat som kan vara bra att ha i åtanke är alla viktiga datum.

Sink-dagen: Den sista dagen du kan köpa aktien och fortfarande ha rätt till den uppkommande utdelningen. Den tar vanligtvis plats sju dagar före utdelningen.

X-dagen: Första dagen du kan köpa aktien utan rätt till utdelning. Dagen äger inte sällan rum sex dagar innan utdelningsdagen.

Avstämningsdagen: Under denna dag måste du vara registrerad som aktieägare för att ha rätt till utdelning. Dagen brukar vara fem dagar innan själva utdelningsdagen.

Utdelningsdagen: Denna dag bokas utdelningen in på ditt sparkonto.

Förklarande artiklar

Dela med dig