Aktiespararna

FI: Därför förlorar svenskarna pengar på kryptocertifikat

Av Jessika Bouveng
16 maj 20242 min lästid
Marknaden har stigit med 500% - över hälften har förlorat pengar.
Ett vanligt sätt för svenskar att investera i kryptotillgångar är handel med kryptocertifikat. Enligt en ny undersökning av Finansinspektionen har dock flera av dessa investerare förlorat pengar på handeln.

Enligt en ny analys från Finansinspektionen (FI) har över hälften av de svenskar som handlat med kryptocertifikat de senaste sex åren förlorat pengar på sin investering. Detta trots att den underliggande marknaden stigit med 500 % sedan 2018.

Kryptocertifikat är ett värdepapper som innehåller en eller flera underliggande kryptotillgångar och därmed följer prisutvecklingen på dessa tillgångar. En av svårigheterna med att handla med kryptotillgångar menar Mathias Lien Oskarsson, analytiker på FI, är tajmingen.

“De kraftiga kursrörelserna i kryptotillgångar går inte bara uppåt, utan också nedåt. Vi ser att intresset att investera i kryptotillgångar tenderar att vara som störst när priserna redan börjat stiga kraftigt. Många köper helt enkelt in sig på mycket höga nivåer, vilket illustrerar svårigheten med att värdera dessa tillgångar”, säger han.

"Mer tur än skicklighet"

En annan svårighet kan vara att de är svåra att värdera då kryptotillgångar saknar inneboende värde i form av kassaflöden eller fysiska tillgångar.

“Vår analys visar att majoriteten av de som investerat har köpt in sig på höga prisnivåer. Vi ser också att de som haft positiv avkastning vid ett handelstillfälle sällan lyckas upprepa det om de handlar på nytt. Det pekar på att de positiva utfallen kan handla mer om tur än skicklighet”, säger Mathias Lien Oskarsson.

Höga avgifter bidrar även till problematiken.

"En bidragande orsak till att så många förlorat pengar på att investera i kryptocertifikat, trots att priserna över tid har stigit, är att
investeringarna ofta förknippas med höga avgifter. Enligt våra beräkningar har svenskarna betalat totalt cirka 320 miljoner kronor i avgifter för att handla med dessa instrument", skriver FI i sin analys.

Enligt FI:s undersökningar är det framförallt yngre personer och män som handlar med kryptocertifikat. Intresset för att investera i kryptocertifikat verkar dock att avta och inflödet av nya förstagångsköpare har minskat. Likaså har omsättningen i handeln sjunkit.

LÄS MER: Så vill bitcoinskeptiker tjäna pengar på en krasch

LÄS MER: Bitcoin noterade ny rekordnivå

Dela med dig