Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-09

Därför gillar proffset Investors ersättningsmodell: ”Blir belönad”

wysiwyg_image

Investor har skapat stort aktieägarvärde genom åren.
Nu får investmentbolaget beröm för sin ersättningsmodell
– Det är en sund filosofi, säger Erik Lidén, en av Sveriges ledande experter på insynshandel.

Johan Forssell äger 45 000 A- och 54 169 B-aktier, värda 42,7 miljoner kronor, i Investor, enligt en kartläggning som gjorts av Erik Lidén, en av Sveriges ledande experter på insynshandel.

– Han har successivt ökat sitt ägande sedan 2006 och har i dag ett ägande värt motsvarande fem årslöner före skatt. Det är naturligtvis ett klart godkänt vd-ägande, säger han.

SE ÄVEN: Proffset hyllar Latour-vd:ns ägande: "Mycket imponerande"

"Vill sitta i samma båt"

Det är en självklarhet att investera ordentligt i sitt egna bolag, anser Johan Forssell.

– Jag är en stor förespråkare av det och har ett, för mig, betydande innehav i Investor. Jag vill sitta i samma båt som aktieägarna. Vi tycker att det är viktigt att en stor del av kompensationen för ledande personer är kopplade till aktiekursen, säger han i en lång intervju med Aktiespararen.

LÄS OCKSÅ: Lång intervju med Johan Forssell: Innovation som säkrar utdelning

Erik Lidén, vars tumregel är att en vd på Stockholmsbörsens storbolagslista ska äga aktier värda minst en årslön före skatt i egna bolaget, lyfter fram Investors ersättningsmodell.

– De har en ersättningsfilosofi där man bland annat förespråkar att ett betydande enskilt aktieinnehav byggs upp hos ledande befattningshavare. Det speglar i mångt och mycket det som Forssell har gjort sedan han blev en del av ledningsgruppen 2006. En ledande befattningshavare som ökar sitt ägande och blir belönad för bidraget i bolagets långsiktiga värdeskapande är en sund ägarfilosofi.

YTTERLIGARE LÄSNING: Fem insiders som visar vägen: "Skapat värden"

Kursen har gått starkt under Johan Forssells tid på vd-posten.

– Sedan han tillträdde som vd 2015 har aktien utvecklats bättre än Stockholmsbörsen under alla år med undantag av det innevarande året. Trots det mycket jämna resultatet placerar det inte Investor  i toppen av svenska investmentbolag under perioden men hade till exempel hävdat sig väl i toppen av breda Sverigefonder, säger Erik Lidén.

MISSA INTE: Wallenbergs kronskräck: "Oroar mig"

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.