Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-08

Därför kan oljerallyt fortsätta: ”Kommer tjäna stora pengar”

wysiwyg_image

Investerat i högpresterande oljeaktier?
Då kan du ha trevliga avkastningstider framför dig.
– Bra oljebolag kommer att tjäna stora pengar på bra oljepriser under de närmsta åren, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB Markets, till Dagens Industri.

MISSA INTE: Läkemedelsraketen: ”Ingen har större möjligheter”

Ett ordentligt stigande oljepris har gett flera av Stockholmsbörsens bolag som verkar inom sektorn ordentligt med energi.

Sex stycken olje- och gasindex har ökat med över 50 procent och flera aktier har utvecklats minst lika bra eller bättre, skriver Dagens Industri.

Lundin Petroleum närmar sig 300-kronorsstrecket. Aktien är upp nära 60 procent och priset, 298 kronor per aktie på tisdagen, är det högsta som uppnåtts sedan noteringen 2001.

Även bolag som Tethys Oil, som klättrat 65 procent, Blackpearl, Enquest och Shamaran Petroleum har lyft kraftigt. En ansedd expert anser att uppgångarna är långtifrån över.

– De kommande fem åren kommer vara väldigt goda för den globala oljemarknaden och oljebolagen. Bra oljebolag kommer att tjäna stora pengar på bra oljepriser under de närmsta åren, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB Markets, till Dagens Industri.

SE ÄVEN: Aktiespararens råd: ”Avvakta med aktien”

”Ingen chans att vi kommer att gå ned”

Anledningen bakom Bjarne Schieldrops optimism är att risken för ett prisfall på råolja är låg för tillfället. På måndagen handlades brentoljan för 74,24 dollar per fat.

– Det finns ingen chans att vi kommer gå ned mot 50 dollar fatet igen under de närmsta åren. I värsta fall kan vi komma ner något under 70 dollar om världsekonomin försämras, säger han.

Producentländernas stabila kontroll över utbudet innebär att priset kan ligga kvar på en hög nivå en längre tid.

LÄS OCKSÅ: Expertens råd till Teslas aktieägare

Priserna kommer inte att sjunka på grund av att det finns för mycket olja på marknaden och både Ryssland och Saudiarabien kan minska sin produktion om det skulle behövas, enligt Bjarne Schieldrop.

– Hade vi varit i ett scenario där de redan sänkt sin produktion rejält hade det varit svårt att sänka den ännu mer, men nu tillverkar de på en väldigt hög nivå att de kan sänka produktionen om det skulle behövas. Till det kommer att den fortsatta minskningen i venezuelansk produktion till följd av underinvesteringar i deras anläggningar och de amerikanska sanktionerna mot Iran som håller produktionen nere.

YTTERLIGARE LÄSNING: Frågorna och svaren på Tesla-gåtan

Finns mer uppsida

Något som skulle ge oljebolagen ytterligare styrka är om priset går upp. Det kan stiga om utbudet på marknaden minskar.

– Samtidigt som Saudiarabien har bra kontroll på den prismässiga nedåtsidan har de sämre kontroll på uppåtsidan framöver, säger Bjarne Schieldrop.

Två oljeaktier som däremot har tappat markant 2018 är Africa Oil och Matra Petroleum.

TITTA HIT: Proffsen: ”Sälj småspararfavoriterna”

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.