Aktiespararna

Därför kan SCAs aktieägare förlorat 130 miljoner

Av Jessika Bouveng
10 juli 20242 min lästid
SCAs aktieägare kan ha förlorat över 130 miljoner kronor när bolaget sålde aktier i kinesiska Vinda. Köparen var SCAs huvudägare Industrivärden som ska ha köpt aktierna till en stor rabatt. Det skriver rapporterar Ekot.

2013 sålde skogsbolaget SCA aktier i Kinas tredje största mjukpappervolag vid namn Vinda och köparen var ett dotterbolag till huvudägare i SCA, Industrivärden.

Enligt en granskning gjord av Ekot sålde SCA aktierna till en stor rabatt om 13% under vad det var värda på Honkongbörsen samma dag.

”Det är en mycket hög rabatt”, säger Anders Oscarsson, aktiechef- och ägaransvarig på AMF, som är storägare i SCA till Ekot.

Affären var värd 900 miljoner kronor och rabatten landade alltså på 130 miljoner kronor.

”En huvudägare får inte skaffa sig fördelar som övriga aktieägare inte får. Om man tar ut värden ur bolaget så kan det vara fråga om en värdeöverföring som alla borde få ta del av”, säger Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt.

Oklart om affären är olaglig

Anders Oscarsson menar att vad som också kan ha påverkat priset är att när försäljningen gjordes satt samma personer med höga befattningar i båda bolagen.

"Så blir det när man sitter och förhandlar med sig själv. Då kan man ju komma fram till vad som helst, när man inte konkurrensutsätter det", säger han.

Ekot skriver slutligen att händelsen nödvändigtvis inte är olaglig och att lagstiftningen är otydlig.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig