Aktiespararna

Därför lockar byggjätten till köp

Av David Flatbacke-Karlsson
1 september 20173 min lästid

Det stora fallet på börsen kan innebära ett utmärkt läge.
Här är anledningarna till varför Skanska är ett intressant köpcase för sparare.

Bolaget har levererat imponerande resultat under lång tid.

Men aktien är ned nästan 20 procent i år.

Utvecklingen betyder att det kan vara helt rätt för investerare att gå in i Skanska – och en signal gör tesen ännu tydligare.

Det ligger bakom tappet

Skanska är ett av Stockholmsbörsens absolut största bolag. Sett ur ett långsiktigt perspektiv kan sparare som satsat pengar i aktien känna sig tillfreds med byggjättens börsframfart.

Men 2017 har inte varit av lika rolig karaktär för Skanska. Aktien har, mycket tack vare höga förväntningarna och två tunga vinstvarningar i USA respektive Storbritannien, backat med nästan 17 procent (ett tag var den ned 20 procent) i år. I tisdagens Dagens Industri bjöd analytikern Magnus Dagel på sin syn gällande bolagets fortsatta utveckling.

Han är aningen konfunderad till aktiens stora fall. Byggkonjunkturen är stark i såväl Sverige som Norden, men mycket hänger på Donald Trumps uttalande om utlovade infrastruktursatsningar i USA som ännu inte blivit av. Nordamerika är en mycket viktig marknad för Skanska, och där har lönsamheten inte varit bra nog på sistone för att övertyga investerarkollektivet.

Därför syns köpläget

Vinstvarningarna, framför allt den i USA, har fått många att bli tveksamma till aktiens utveckling. Men Magnus Dagel ser det historiskt låga p/e-talet på 13,6 som attraktivt.

Han är dock även tydlig med att vinsterna är svåra att förutse inom byggsektorn. Skanska blir ännu mer svårbedömt i och med sina kontinuerligt stora reavinster. I stället rekommenderar Magnus Dagel sparare att titta på direktavkastningen.

Utdelningen är betydligt stabilare i byggsektorn som helhet och inte minst i Skanska i synnerhet. Skanskas utdelning förändrades varken under finanskrisåren 2008 eller 2009. De fyra senaste åren har utdelningen dessutom höjts medan flera extrautdelningar också förekommit.

Räknar med höjning

Det är fullt rimligt, i och med bolagets starka balansräkning och nettokassa, att förvänta sig att Skanska kommer att höja sin utdelning till våren. Den kan landa på 8,50 eller kanske till och med 9 kronor.

Sett till analytikernas sammanställda förväntningar går det att räkna med att direktavkastningen är knappa 5 procent. Det innebär att måttet visar att aktien, förutom att vara konkurrenskraftig mot räntan, är nedpressad.

”Senast direktavkastningen var lika hög var i årsskiftet 2013/14. Då var kursen runt 130 kronor och stärktes till över 200 kronor det följande året”, skriver Magnus Dagel.

I samband med finanskrisen 2008–2009 och Greklandskrisen 2011 var även direktavkastningen hög samtidigt som aktien var nedpressad.

”Direktavkastningen kan också signalera höga kursnivåer. När den går under 4 procent och ned mot 3,5 procent, som i årsskiftet 2014/15 respektive årsskiftet 2016/17, är det en varningssignal om att aktien är uppdriven. Men där är vi inte nu”, skriver Magnus Dagel, som ser ett köpläge i Skanska.

Dela med dig