Aktiespararna
Annons

Därför lönar det sig inte alltid att vara först på bollen som investerare, enligt Fisher Investments Norden

Av Fisher Investments Norden
9 februari 202211 min lästid
Man som sitter på ett golv med en laptop i knät och sträcker på sig .
Ett av de populäraste ämnena i de finanspublikationer som marknadsanalytikerna på Fisher Investments Nordens moderbolag Fisher Investments läser: Vad är nästa stora investeringsmöjlighet? Det verkar finnas en uppsjö av lovande investeringstrender i allt från artificiell intelligens till medicinsk spjutspetsteknik och snabbväxande tillväxtmarknader. Men enligt vår mening måste man inte storsatsa på nästa börsraket för att lyckas som investerare.

OBS! Fisher Investments Norden ger inga köp- eller säljrekommendationer för enskilda aktier. Alla hänvisningar till enskilda aktier nedan är enbart för att ge illustrativa exempel på ett bredare tema som vi vill lyfta fram. Ingenting i diskussionen ska tolkas som en rekommendation att vidta några åtgärder gällande de företag som nämns.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

För att hitta nästa stora trend eller företag måste man veta vad som kommer vara hett flera år in i framtiden. Men enligt våra analyser fokuserar börsen på de ekonomiska och politiska faktorer som påverkar bolagsvinsterna under de kommande 3–30 månaderna på ett ungefär. Ekonomin och marknadsförhållandena bortom det intervallet går enligt oss inte att förutspå, eftersom det kan hända alldeles för mycket på vägen för att man ska kunna sätta några odds. Även om man på något vis lyckas pricka in nästa vinnare kan man ha gått miste om en hel del avkastning innan satsningen ger utdelning.

Ta elbilar under början av 2010-talet som exempel. Trots allt surr kring fossilfria fordon var det inte uppenbart just då vilka företag som skulle bli vinnare, eftersom det fanns så många frågetecken: allt från batteriernas livslängd till infrastrukturen (alltså tillgängligheten av laddstolpar). En del branschanalytiker menade att etablerade fordonstillverkare, som Nissan, låg bäst till, medan andra trodde starkt på uppstickare som Tesla och Fisker Automotive.[i] Vissa fick rätt, andra fick fel. Nissan-aktien har sackat efter börserna globalt under 8 av de senaste 10 åren – och bolaget har redovisat förlust från 2017 till 2020.[ii] Fisker Automotive stoppade produktionen av dess flaggskeppsfordon 2012 och ansökte om konkurs 2013. Efter en omorganisation börsnoterades bolaget igen i slutet av 2020.[iii]

Tesla visade sig vara vinnaren inom elbilar, men vägen till toppen var långt från problemfri. Tesla började som en liten fordonstillverkare som var beroende av statsbidrag, och hamnade ofta i näringslivsnyheterna på grund av att de missade sina produktionsmål.[iv] Företaget grundades 2003, men redovisade inga helårsvinster förrän 2020.[v] Om man tittar på Teslas aktie hade den några rejält positiva år, som 2013 (upp 338,5 procent) och nu senast 2020 (upp 640,0 procent).[vi] Men den hade även medelmåttiga och negativa år, som 2011 (upp 9,4 procent), 2018 (upp 15,7 procent) och 2016 (ned 4,1 procent).[vii] Så investerare som för länge sedan pekade ut Tesla som den elfordonstillverkare som skulle gå bäst fick vänta länge på att få bekräftelse. Enligt vår mening innebär det en betydande alternativkostnad – den avkastning man hade kunnat få om man hade investerat i andra sektorer och branscher under tiden.

Ett exempel på hur mycket som kan förändras när man försöker hitta nästa vinnare inom ett spännande investeringsområde är tillverkare av köttalternativ. Den sektorn har fått stor uppmärksamhet i de finansmedia som analytikerna på Fisher Investments Nordens moderbolag Fisher Investments bevakar, mycket tack vare den spirande branschens påstådda tillväxtmöjligheter. Det kan hända att en av dagens pionjärer inom köttalternativ växer till en av livsmedelsbranschens giganter någon gång i framtiden – och att företagets aktie ger fantastisk avkastning på vägen dit. Men det kan även hända att de företag som är hetast just nu tappar ledningen och att deras aktier går dåligt på grund av tusen olika anledningar. Dagens ledare kanske inte är tillräckligt innovativa, eller så lyckas de inte anpassa sig till framtidens livsmedelsmiljö. Eller så kanske några konkurrenter ligger bättre till för att gynnas av den köttfria trenden och tar marknadsandelar. Det kan även hända att konsumenternas vanor inte förändras särskilt mycket, och att köttalternativ förblir en nischprodukt som inte lever upp till dagens högt ställda förväntningar. Vi tror inte att investerare kan ställa några tillförlitliga prognoser om den här typen av långsiktiga utvecklingar – något som skulle vara nödvändigt för att kunna avgöra vilka företag som kommer gå bäst.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Som vi ser det kan många investeringsmöjligheter som påstås ha stor vinstpotential beskrivas som allmänt känd information, eftersom de ofta är populära bland kända marknadsanalyser, experter och aktiva investerare tack vare den här potentialen. Populariteten väcker uppmärksamhet och skapar diskussioner kring möjligheten, och det får investerare att köpa eller sälja aktier. Eftersom marknaderna väger in allmänt känd information i aktiekurserna på ett effektivt sätt anser vi att ett vida omtalat företag redan har en aktiekurs som återspeglar de här uppfattningarna, förhoppningarna och de senaste uppgifterna. Om du inte sitter på unik information om företaget som få andra känner till kanske du investerar baserat på information som andra investerare redan har agerat på – och enligt vår erfarenhet handlar det oftare om sentimentsdriven haussning än om underliggande fakta som ännu inte kommit i dagen.

Även själva inställningen att man måste vara tidigt in på banan tyder på att man tror att man måste hitta börsraketer för att lyckas som investerare. Det stämmer inte, enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet. Visst, vi medger att investerare kan kamma hem storvinsten på en enda satsning. Men vi anser att det är ovanligt, och kan vara en kontraproduktiv strategi eftersom man alltid kan ta fel när man väljer aktier. Hur frestande en investeringsmöjlighet än må verka finns det inga garantier när man investerar, enligt vår erfarenhet.

Fisher Investments Norden anser att en diversifierad, långsiktig strategi ger många investerare bättre chans att lyckas än att försöka hitta nålen i höstacken. Den genomsnittliga årsberäknade avkastningen från börserna globalt sedan 1970 är 10,0 procent.[viii] (Den årsberäknade avkastningen är den årliga tillväxttakt med ränta på ränta som skulle ge den kumulativa avkastningen för hela tidsperioden.) Den siffran omfattar avkastningen från hela skalan: från de största vinnarna till de värsta förlorarna. Vi anser att om man äger en mängd aktier från olika sektorer så är man i ett bättre läge för att få marknadsliknande avkastning, vilket ger den långsiktiga tillväxt som många investerare behöver för att nå sina specifika investeringsmål. Med den här investeringsmetoden kommer din portfölj inte att stiga i höjden som nästa börsraket, men den kommer förmodligen inte att backa betydligt mer än marknaden i stort på grund av utvecklingen för en enda aktie. Enligt vår mening är det här en mer hållbar strategi för investerare att nå sina personliga investeringsmål.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl är ett privat aktiebolag, bildat i Luxemburg (bolagsnummer: B228486), som står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”), och har sitt huvudkontor på K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg.

Detta dokument utgör Fisher Investments Nordens allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning, eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Norden ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer. Investeringar på finansmarknaderna innebär en risk för förlust, och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti för eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och genererade inkomster kommer att variera med globala finansmarknader och internationella valutakurser.

[i] ”Nissan’s CEO Makes the Case for EVs at 2009 Tokyo Motor Show”, Larry Webster, Popular Mechanics, 2009‑10‑22.

[ii]  Källa: FactSet, per 2021‑12‑14. Kursavkastning för Nissan Motor Company i kronor, 2011–2020.

[iii] ”Judge Raises Concerns About Fisker’s Race Through Bankruptcy”, Tom Hals, Reuters, 2013‑12‑10.

[iv] ”The History of Tesla and Elon Musk: A Radical Vision for the Future of Autos”, Andrew Greiner, Ivory Sherman, Tiffany Baker, Allie Schmitz och Jen Tse, CNN Business, 2019‑03‑22.

[v] ”Tesla Posts 1st Annual Profit but Misses Analysts’ Estimates”, Tom Krisher, Associated Press, 2021‑01‑27.

[vi]  Ibid. Kursavkastning för Tesla, Inc. i kronor, 2013 och 2020.

[vii]  Ibid. Kursavkastning för Tesla, Inc. i kronor, 2011, 2016 och 2018.

[viii]  Källa: FactSet, per 2021‑03‑11. Påståendet baserat på årsberäknad avkastning från indexet MSCI World, med nettoutdelningar, i kronor, 1970‑12‑31 till 2020‑12‑31.

Dela med dig