Aktiespararna

Därför miljardsålde de i kursraketen

Av Nyhetsbyrån Direkt
21 november 20172 min lästid

Det fanns en privat men odramatisk faktor bakom att grundarna Jens von Bahr och Fredrik Österberg sålde aktier i sin livekasinooperatör Evolution Gaming just nu, enligt vad den förstnämnde uppger till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagseftermiddagen.

"Det fanns en privat katalysator, som vi inte vill gå in närmare på. Det är en filosofiskt betingad försäljning, som inte har något med bolaget att göra", säger grundaren tillika styrelseordföranden Jens von Bahr, och avslöjar inte mer än att katalysatorn i fråga var odramatisk, och inte utgjordes av att han ville köpa något särskilt:

"Jag har egentligen ingen lust att kommentera det, men sanningen är att jag inte riktigt vet vad jag ska göra för pengarna", säger han, och förklarar att han och Fredrik Österberg sålde lika många aktier, vilket ger dem en halv miljard kronor var före skatt.

Han återger även tankarna från sitt och Fredrik Österbergs pressmeddelande från i morse: bolaget går bra, åtnjuter uteslutande positiva rekommendationer från analytikerkåren med några riktkurser som ligger 15 procent högre än den kurs grundarna sålde på, och dessutom är alla personaloptioner "in the money".

"Bolaget har ett fantastiskt positivt momentum nu, så alla sådana faktorer kan inte stå så hemskt mycket bättre; det var vår bedömning", säger Jens von Bahr och upprepar även att han och Fredrik Österberg säljer blott en del av sina innehav och har åtagit sig att inte sälja mer på ytterligare ett helt år - "ett halvår är det normala".

Bedömer du att ni kommer att gynnas eller missgynnas av en eventuell reglering av den svenska spelmarknaden?

"Gynnas. Så har varit fallet på samtliga omreglerade spelmarknader vi varit inne på, till exempel Italien, Spanien, Belgien och Portugal: vi har ökat både omsättning och resultat där."

Evolution Gaming-aktien var ned 10 procent till cirka 545 kronor vid 16-tiden på tisdagen. Det var en utökad nedgång jämfört med de drygt 7 procent som aktien backade initialt på tisdagen, efter beskedet om avyttring till kursen 557 kronor genom en så kallad placing.

Dela med dig