Aktiespararna

Därför rasade Swedish Match

Av Nyhetsbyrån Direkt
13 november 20182 min lästid

Swedish Match tappade plötsligt på tisdagseftermiddagen, strax efter klockan 15.

Vid den tidpunkten kom uppgifter om att amerikanska läkemedelsverket FDA ska vidta vissa åtgärder mot smaksatta cigarrer. Uppgifterna - knapphändiga hittills - kom från ett pågående event i Washington DC, enligt Bloomberg News.

Uttalandet gjordes av FDA-chefen Scott Gottlieb och inga uppgifter har kommit om huruvida han preciserade sig kring vilka smaker och/eller när åtgärder väntas tas.

FDA-åtgärder mot smaksatta cigarrer har varit en återkommande fråga. För drygt två år sedan var ett förbud på gång men myndigheten valde då att avvakta.

Vid det tillfället kommenterade Swedish Match amerikanske chefsjurist Gerry Roerty frågan:

"Vi har förberett oss för detta och har en bra portfölj av icke smaksatta cigarrer, de utgör över hälften av produkterna. Dessutom förflyttar vi oss allt längre ditåt. Vi visste att detta skulle komma och har snarast fått mer tid på oss än vi trodde", sade han i maj 2016.

Frågan om hur Swedish Match kan påverkas av ett förbud har bland annat lyfts av Carnegie som i september i år flaggade för att ett FDA-besked kunde vara på gång.

Carnegie pekade i en analys på att cigarrer utgör omkring 40 procent av Swedish Match vinst.

"Mer än hälften av detta kommer från smaksatta cigarrer, av vilket vi estimerar att åtminstone hälften (eller mer än 10 procent av koncernrörelseresultatet) kan tänkas utgöras av vad FDA kallar 'barnvänliga' smaker", skrev Carnegie då.

Klockan 15.40 på tisdagen var Swedish Match aktie ned drygt 8 procent och hade då rekylerat något från den 10-procentiga nedgång som direkt följde uppgifterna.

Dela med dig