Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-30

Därför rusade aktien nära 400 procent

wysiwyg_image

Ett förändrat namn.
Det var allt som krävdes för att bolagets aktie skulle klättra ordentligt. 

Blockchain. 

Där har ni ordet som fick den brittiska aktien att skjuta i höjden. 

Efter att On-line PLC lagt till det i sitt bolagsnamn rusade kursen – nästan 400 procent. 

MISSA INTE: Planen: Börsnotera nya Dubai

On-line PLC, eller, ja, numera On-line Blockchain PLC, investerar i IT-bolag. Den brittiska aktören har funnits på börsen i Storbritannien sedan 2000, hemmahörandes på småbolagslistan (Alternative Investment Markets). 

Men adderingen av ”Blockchain” i bolagsnamnet fick nog en betydligt större marknadspåverkan än vad de ansvariga hade räknat med. 

SE ÄVEN: ”Köpläge i aktien”

DI Digital skriver att On-line PLC:s motiveringen av det förändrade namnet, vilken handlade om att bolaget fastnat för just blockkedjetekniken och kryptovalutor och planerade att starta appar som rör just dessa områden, fick de brittiska investerarna att fullständigt kasta sig över aktien. 

I fredags lyfte aktien utan dess like. Kursen steg från 16 till 80 pund, motsvarande från ungefär 165 till 928 kronor, och det innebar en uppgång på smått otroliga 380 procent. 

Har kommit ned

Enligt Bloomberg, vars uppgifter återges av DI Digital, bytte tre miljoner aktier ägare på endast ett par timmar. Det var 16 gånger den totala handelsvolymen under 2015. 

LÄS MER: Nya köptips från Börsveckan

Men senare på fredagen kom ett besked som gjorde spararna mer avogt inställda till bolaget. On-line Blockchain PLC meddelade att dess blockchainlösningar ännu är i ett tidigt stadie. 

Stora delar av den enorma uppgången gick upp i tomma intet. Vid 9.30-tiden på måndagen var aktien dock klart upp jämfört med hur kursen stod sig före namnbytet. Den handlades för strax under 39 pund, skriver DI Digital. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Därför tror storbanken på byggjätten

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.