Aktiespararna

Därför rusar Fingerprint på börsen

Av Nyhetsbyrån Direkt
21 juli 20172 min lästid

Efter att lagernivåerna nu har normaliserats går Fingerprint Cards in i en mer normal marknadssituation.

"Nu flyter det på normalt. Det är en situation där vi måste vinna businessen i en normal, tuff, rolig, hård konkurrens. Vi klarar oss bra i den konkurrensen", säger vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter det pressade första halvåret, med rejält lägre volymer, ligger det i korten att andra halvåret blir bättre.

"Det är självklart, det råder det inga tvivel om. Nu blir det högre volymer andra halvåret. Sedan är det så att vi inte ger prognoser längre", säger han utan att vilja gå in på hur stora volymerna kan bli.

Mer försiktigt

Även om lagren nu har normaliserats i värdekedjan är Fingerprint Cards, liksom hela branschen, mer försiktig efter en tid av rejält uppbyggda lager.

"Vi måste följa upp lagren i värdekedjan. Jag tror att hela kedjan har bränt sig lite och alla i kedjan pratar lite mer med varandra", säger han.

Lagren är nu på en normal nivå, men det innebär också att det som vanligt när det gäller varulager alltid är något för mycket eller något för lite. Men avvikelserna ska nu vara på normaliserade nivåer, förklarar Christian Fredrikson.

"Det märks eftersom kunderna beställer och vårt egna lager har börjat minska. Det syns också i en mycket bra kassa för oss under kvartalet", säger han.

"Utgår ifrån att sälja våra lager"

Finns det någon risk för ytterligare inkuransavsättningar framöver?

"Vi har ett stort lager och en del av lagret utgörs av äldre produkter, varför vi tog en stor inkuransavsättning andra kvartalet. Jag kan inte säga hur det kommer att gå tredje och fjärde kvartalet, men vi vill undvika att göra avskrivningar. Självklart utgår vi från att vi kommer att sälja våra lager", säger Christian Fredrikson, som även räknar med att Fingerprint fortsatt kommer att ha en marknadsandel på cirka 50 procent 2017.

Vid 10.20-tiden var Fingerprints aktie, trots en svagare vinsutveckling än väntat i andra kvartalet, upp omkring 9 procent på Stockholmsbörsen.

Dela med dig