Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-12

Därför sålde Latour aktierna i Loomis: ”Ganska okej pris”

wysiwyg_image

Latours försäljning av investmentbolagets kvarvarande aktier i Loomis är en logisk följd av den avyttring som gjordes för tre år sedan. Den motiveras i sin tur av att kontantanvändningen kommer att gå ned.

Det säger Latours vd Jan Svensson till Nyhetsbyrån Direkt efter att det på måndagen efter börsens stängning blivit känt att investmentbolaget och Melker Schörling AB sålt sammantaget drygt 3,4 miljoner A-aktier till Citi.

"Vi fick det här erbjudandet från Citi och tyckte att priset var ganska okej. Då bestämdes vi oss för att sälja. Vi inledde ju den resan egentligen när vi sålde B-aktierna", säger Latours vd Jan Svensson till Direkt.

I mars 2016 sålde Latour cirka 5 miljoner B-aktier i Loomis efter att styrelsen, enligt Jan Svensson, fattat beslutet att Latour inte skulle vara kvar i Loomis "för evigt".

Hur motiverades det beslutet vid den tidpunkten?

"Det var en bedömning att kontanternas andel kommer att gå ned, och kontanthantering är ju en betydande del av Loomis verksamhet, dock inte hela. Men det är ju mycket som spelar in i ett sådant beslut, det är ju inte något enstaka skäl", svarar Jan Svensson.

Latour sålde 2.528.520 A-aktier till Citi för "cirka 0,8 miljarder kronor". Det ger ett pris kring 315-316 kronor. Laoturs del i transaktionen tog slut där. I ett senare steg har Citi och Carnegie via en så kallad bookbuilding sålt vidare de aktier som snart ska konverteras till B-aktier till ett pris om 315 kronor styck.

"Vi sålde till Citi och där tar vår affär slut", bekräftar Jan Svensson.

Vad Latour ska göra med de cirka 800 miljoner kronor investmentbolaget få in tack vare affären vill han inte riktigt avslöja.

"Vi har alltid affärer på gång. Något kommer ju att hända med pengarna. Men det var inte det primära skälet till den här affären", säger Jan Svensson som antyder att det snarare handlar om tilläggsaffärer kring de befintliga portföljbolagen, snarare än investeringar i helt nya bolag.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.