Aktiespararna

Därför säljer storbanken klassikern

Av Redaktionen
22 november 20172 min lästid

En alldeles för hög värdering gör att storbolaget är en säljkandidat, enligt analyshuset.

Aktien har gått som tåget.

Men resan uppåt behöver inte fortsätta.

Det menar SEB – som har en säljrekommendation på SCA.

I somras knoppade SCA av hygienvårdsbenet (Essity). Med endast skogen kvar i verksamheten har bolagets aktie utvecklats utomordentligt. Kursen är upp över 55 procent i år.

Den starka framfarten gör att SEB tycker att det är läge att hitta andra investeringsmöjligheter. Det skriver storbanken, som är inne på att aktien har stigit mycket tack vare cykliska förutsättningar, i en rykande, färsk analys.

SE ÄVEN: Spännande smashläge: ”Fantastiskt” (https://old.aktiespararna.se/nyheter/spannande-smashlage-fantastiskt)

För högt uppe på skalan

Ställd i jämförelse med Holmen, som påminner en hel del om SCA, är värderingen väldigt hög. På 2019 års prognostiserade intjäning (EV/Ebitda) värderas Holmen om 13x. SCA:s motsvarighet är 17,5x. För hög premium, enligt SEB.

SEB lyfter fram fastighetsbolaget Hufvudstaden som en aktie med högre direktavkastning och en lägre vinstvolatilitet än SCA:s motsvarighet.

Positivare tecken – men det räcker inte

Som ren skogstillgång alternativt som en obligation med en längre tidshorisont ser SEB på SCA på ett mycket trevligare vis. Även långsiktigt är aktien ett bra alternativ att ha i portföljen. Inte minst på grund av att SCA äger omkring 5 procent av all skog i Sverige.

Investeringen i Östrandsfabriken, där massa tillverkas i Timrå utanför Sundsvall, kommer att höja intjäningsförmågan när produktionen är igång. Vilket troligtvis sker i juni 2018.

Men på kortare och medellång sikt anser analyshuset att aktien är alldeles för högt värderad sett till aktuella riskfaktorer. Följaktligen blir SEB:s råd angående SCA av säljkaraktär.

Dela med dig