Aktiespararna

Därför sänks Swedbanks riktkurs

Av Nyhetsbyrån Direkt
3 november 20172 min lästid

Därför sänks Swedbanks riktkurs

Swedbanks stora exponering mot Sverige och premievärderingen gentemot europeiska banker har medfört att marknadssentimentet försämrats.

Det skriver Berenberg i den analys där Swedbank sänks till behåll från köp eftersom aktien bedöms ligga kvar relativt stilla kring nuvarande nivå på medellång sikt.

"I nuläget ser vi dock inte några större risker från den svenska bostadsmarknaden", skriver Berenberg som samtidigt påpekar att frågan om det råder en bubbla på svensk bostadsmarknad ligger högst upp på investerares frågelista.

"Swedbank är den nordiska bank som vi täcker som har högst exponering mot Sverige med 86 procent av låneboken och att svenska hushållslån utgör 50 procent av den totala låneboken", skriver Berenberg.

Därtill påpekar investmentbanken att Swedbank har runt 81 miljarder kronor, eller drygt 5 procent av låneboken, i exponering mot fastighets- och byggrelaterade bolag.

"Även om vi ser än liten risk i nuläget är det här som marknadens oro skulle tänkas hamna om det sker en priskorrektion på bostadsmarknaden", skriver Berenberg.

Rörande bostadslånen påpekas det i analysen att endast 10 procent av låntagarna har lån i förhållande till bostadsvärden över 70 procent samt att Swedbank stressar hushåll för tuffa scenarion vid kreditutgivning. Finansinspektionens nya amorteringskrav riskerar dock att påverka nyutlåningsvolymen.

"Upp till 20 procent av nyutlåningsvolymen kan påverkas", skriver Berenberg utifrån uppgifter från Swedbank.

Berenberg justerar ned riktkursen för Swedbank med 5 kronor till 215 kronor. Swedbank utvecklas svagt på fredagsförmiddagen och är ned drygt 1 procent.

Dela med dig