Aktiespararna

Därför ska du göra din egen analys

Av Jakob Palmgren
3 mars 20215 min lästid
Aktierekommendationer strömmar ut från analyshus, banker och individuella analytiker och kan skicka kurserna såväl upp som ned väldigt fort. Hur mycket bör du lyssna på dessa rekommendationers riktkurser med köp, sälj eller behåll som uppmaning?

Det är viktigt att läsa en rekommendation med ett öppet sinne, precis som med alla som arbetar för någon vill de sälja. I det här fallet vill analytikerna och experterna sälja sin information och sina tips.

Som en följd, så klart beroende på hur välanalyserat bolaget är sedan tidigare och hur många som följer det, kan aktierna skjuta i höjden och falla tungt efter justeringar av analytiker.

Undersök vad skribenterna till rekommendationerna har för eget intresse, vad de faktiskt säger och gör din egen bedömning. Du kan spåra ett analyshus trackrecord för att se hur de har presterat tidigare.

Sedan för att hoppa på ett bolag med en viss riktkurs behöver du ta reda på rekommendationernas tidshorisont och gärna, om möjligt, läsa analysen i sin helhet och jämföra med andra rekommendationer signerade andra analytiker på bolaget ifråga.

– När du som investerare läser en rekommendation är det viktigt att du gör den totala upplysningen. Varför skriver skribenten om det här bolaget och på vilken tidshorisont, säger Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet.

Carl-Henrik Söderberg, analytiker och huvudredaktör på Aktiespararna, håller med och tillägger:

– Analytikern som skrivit analysen har givetvis, får vi åtminstone utgå ifrån, gjort ett grundläggande jobb och besitter därmed en hel del kunskaper kring bolaget. Ta till dig av den informationen och på så sätt öka din förståelse för vad som kan tänkas driva aktiekursen upp eller ned i det specifika bolaget. Men läs med kritiska glasögon och ett öppet sinne och var väl medveten om att många antaganden är just antaganden och inte en absolut sanning.

Tidshorisonten skrivs sällan ut i en rekommendation och kan variera beroende på om det rör sig om ett analyshus, där analytikern ifråga har som heltidsjobb att bevaka en eller ett par bolag eller sektorer, en dagstidning eller en månadstidning.

Aktiespararen har en tolv månaders horisont på sina bolagsanalyser, för att ta ett exempel.

I Sparpodden pratades det vidare om hur viktigt det är att själv göra analysen, oavsett om det är en bra rekommendation eller inte behöver du göra din egen analys

Flertalet rekommendationer kommer ofta utan vare sig förklaring eller en tidshorisont. Investmentbankernas analyser är, allt som oftast, till för dess kunder och då är det väldigt svårt att som vanlig privatperson få tillgång till hela analysen.

Det finns heller ingen rekommendation på hur stor del av din portfölj som ska innehålla det rekommenderade bolaget.

Till exempel: Ta två skilda investerare som hoppar på samma rek.

Investerare A har inga andra aktier i sin portfölj och vill göra en bra affär, således satsas allting på ett kort och går i tron om att pengarna ska öka i värde inom det närmsta halvåret. Bolaget sjunker i värde och har inte återhämtat sig på det första halvåret efter köpet. Facit: En dålig affär.

Investerare B har ett tiotal aktier i sin portfölj och hoppar på samma rek. Hen köper aktier så att innehavet är fem procent av det totala värdet i portföljen och tidshorisonten för sparandet är fem år. Efter sex månader är just det bolaget back men andra bolag fortsätter att lyfta dennes portfölj. Efter fem år har bolaget ökat med elva procent. En god affär som bidrar i den diversifierade portföljen.

David Flatbacke-Karlsson, chefredaktör på Unga Aktiesparares Stock Magazine:

Hur mycket lyssnar du på en aktierek från exempelvis Swedbank eller Dagens Industri?

– De är givetvis intressanta att läsa, bidrar till inspiration och kan så nya frön. Rekarna kan absolut vara med i ett beslutsunderlag, men det är A och O att läsa på mer, skaffa sig en egen uppfattning och tro själv på bolaget och det som det håller på med innan det kan bli aktuellt med en investering.

Vad är viktigt att tänka på om du hoppar på en aktierek?

– Kommer du åt hela analysen eller ser du bara rekommendations- och riktkursförändringen? Det är ganska ofta så, att större medier delar förändringarna och inte analyserna i sin helhet eftersom det inte är givet att komma åt investmentbankernas analyser. Läs gärna även på om avsändaren, dennes budskap och jämför med vad andra analytiker tycker om bolaget. Fundera även på din egen tidshorisont gällande investeringen.

Köper du någonsin blint på en rek?

– Verkligen inte. Men man ska heller inte underskatta att de kan bjuda på värdefull information. Det gäller att kunna sålla och att skapa sig en egen bild.

Spara smart

Dela med dig