Aktiespararna

Därför ska du investera i aktier

24 februari 20203 min lästid
Aktieskola.
Att köpa aktier innebär högre risk, men också betydligt större chanser till god avkastning jämför med ett sparkonto. Här kan du verkligen få pengarna att växa.

En aktie är en liten ägarandel i ett företag. När du äger en aktie är du alltså delägare i företaget. Det ger dig också rätten till en liten del av företagets värde och vinst.

Få bort långsiktigt kapital från sparkontot
Pengar du vill använda inom 2-3 år är det riskabelt att placera i aktier, eftersom börsen svänger både upp och ner på kort sikt. Pengar som du däremot sparar på längre sikt, det vill säga på längre än 2-3 års sikt, ska du inte ha på ett vanligt sparkonto. Där är aktier ett mycket mer fördelaktigt sparsätt.

Sparkonto vs aktier - räkneexempel
På ett sparkonto växer dina pengar runt 1 procent per år, medan börsens historiska snittavkastning senaste 100 åren är omkring 8 procent per år.

Så låt säga att vi stoppar in 100 000 kr på att sparkonto och sedan tar ut dem efter 10 år - ja då har pengarna vuxit till dryga 110 000 kr med hjälp av ränta-på-ränta-effekten.

Investerar vi däremot pengarna på börsen med en förväntad årlig avkastning på 8 procent - ja då har pengarna, tack vare ränta-på-ränta, vuxit till 215 000 kr på 10 år.

3 skillnader mellan aktier och fonder

  1. Skräddarsytt istället för allmänt
    Fonder är en redan ihopsatt samling värdepapper – men med aktier köper du enskilda bolag var för sig. Fördelen med aktier är att du själv har möjlighet att välja bort de bolag som inte intresserar dig. Det ger dig chansen att skräddarsy din aktieportfölj precis som du vill.
  2. Courtage istället för förvaltningsavgift
    Investerar du i aktier så behöver du inte tänka på den årliga förvaltningsavgiften som tillkommer i fonder. Här betalar vi istället en liten kostnad varje gång vi köper och säljer aktier, även kallat courtage.
  3. Du kan få pengar i form av utdelning
    Från vissa bolag får du också aktieutdelning kontant! Det innebär att du kan skapa ett stabilt kassaflöde och en passiv intäkt. Dessa kan du plocka ut eller återinvestera.

Risk = stora möjligheter till vinst och förlust
Att köpa aktier har en hög risk jämfört med att ha pengarna på sparkontot. Oftast hänger det ihop. Hög risk innebär att chansen till avkastning växer, men samtidigt växer risken att förlora pengarna. Det är därför viktigt att du inte investerar pengar som du inte har råd att förlora.

Genom att bygga en balanserad, långsiktig aktieportfölj sprider du riskerna och ökar chanserna till en bra avkastning. Det är vad Aktiespararna hjälper dig med!

I nästa avsnitt får du de viktigaste tipsen för hur du bygger en stabil och långsiktig aktieportfölj. Vi ses där!

Klicka här för att gå del 6 redan nu!

Förklarande artiklar

Dela med dig