Aktiespararna

Därför ska du investera utomlands

Av Gustav Jonsson
10 februari 20204 min lästid
Jag ser mig själv som en global investerare och vill inspirera till sådana tankegångar. Visst är det fullt naturligt att investera mest på sin ­hemmamarknad, så ser det ut över hela världen. Men det finns ändå klara fördelar med att lyfta på blicken geografiskt, särskilt när man befinner sig på en så liten marknad som Sverige.

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 1 2020

Så varför investera utomlands? Jo, du får en naturlig riskspridning på länder, branscher och valutor. Vi är en liten ekonomi vars bolag står för 1 procent av det globala börsvärdet. Föga förvånande är många bolag starka i Europa, och du får mycket av svensk, nordisk och europeisk exponering.

Tittar man globalt är det tydligt att den ekonomiska tyngdpunkten rör sig allt mer mot Asien, där 60 procent av alla människor på denna planet bor. Den befolkningen är ung och kommer att konsumera mer. Och Afrika förväntas växa sin folkmängd med nästan ett helt Europa till 2040. Att nå dessa tillväxtregioner i sina investeringar, inte bara Europa, tror jag är viktigt.

I Sverige väger bank och verkstad tungt. De där starka konsumentbolagen lyser ofta med sin frånvaro (Ica och Axfood undantaget). Genom att välja bolag från fler länder kan du lätt få en spridning på fler branscher viket kan sänka risken. Den bransch som ofta klarat sig bäst historiskt är just konsumentvaror.

Det är också stora skillnader på tillväxtmöjlig-heterna för banker i länder som Indien och Indonesien där många fler ska komma in i banksystemet de kommande åren, jämfört med den svenska motsvarigheten där prispress och hård konkurrens gäller på en i praktiken mogen marknad. I Indien och Indonesien finns i stället en strukturell tillväxt i bankbranschen.

Valutaaspekten ska också nämnas. Jag brukar säga att investeringar i utlandet både är en valutarisk och en valutachans. Tesen att "det alltid jämnar ut sig" kan man ifrågasätta genom att kika på den svenska kronan mot exempelvis Schweizerfrancen de sista tjugo åren.

Med ett globalt perspektiv i bakhuvudet är frågan om man automatiskt ska rusa in i SEK-investeringar när det finns mycket annat att välja på. I alla fall om man redan har andra tillgångar här hemma som bostad, lön och pension. Sedan är frågan inte självklar, väljer man till exempel globala svenska börsbolag får man ju en typ av valutaskydd därifrån.

Man kan också, även om vi närmar oss det politiska med stormsteg, argumentera för att Sverige som land är långt ifrån riskfritt. Bland annat finns en hel del utmaningar sett till bostadsmarknad, arbetslöshet, skuldsättning och integration. Mixen skapar risker.

Sammantaget tror jag man har mycket att vinna på att också kika utanför Sverige, oavsett strategi. Som utdelningsinvesterare är det en poäng att få ut-­delningar från många olika håll. Men det största skälet har jag inte ens tagit upp: Större urval. Om du tittar på 1000 bolag och väljer de 10 bästa så borde du statistiskt göra ett bättre val än om du bara väljer bland 100. Men det gäller att välja de bästa och det är såklart svårt, såväl i Sverige som i utlandet.

Man kanske inte ska jaga den sista kronan (eller euron, randen och dollarn) utan nöja sig med att risken faktiskt borde vara lägre med en global spridning. Först då är portföljen diversifierad på riktigt. Du har också, med tanke på tids-­skillnaden, chansen att tjäna pengar medan du sover. Men det viktigaste är, som alltid, att ha en portfölj som gör att man kan sova gott.

Skribent: Gustav Jonsson, som driver populära aktiebloggen Gustavs Aktieblogg.

Marknadsanalyser

Dela med dig