Aktiespararna

Därför stack börsen som en raket i går

Av Eric Emanuelsson
5 oktober 20222 min lästid
Från vänster: Maria Landeborn, strateg på Danske Bank, och Peter Malmqvist, oberoende analytiker. .

3,81%.
Så mycket steg Stockholmsbörsen under tisdagen i en av de starkaste rekylerna på mycket länge.
Men vad är det som får börsen att gå upp just nu?

September blev en skoningslös månad på börsen med flera årslägstanoteringar.

Men sen kom oktober och något hände.

Tre blåa dagar på rad på Stockholmsbörsen varav den senaste, i tisdags, visade på plussiffror på hela 3,81%.

Anledningen är att marknaden anar signaler på att räntorna är på väg ner. (https://old.aktiespararna.se/nyheter/tecken-pa-trendbrott-i-rantorna)

Positiva signaler

Den svenska tvååriga statsobligationsräntan har fallit med 40 punkter under de senaste dagarna, från toppen på 2,47% till 2,07% under tisdagen. Tyska tvååringen har fallit nästan lika mycket, från 1,81% till 1,35%.

Även de 10-åriga statsobligationsräntorna har fallit med 25-30 punkter i Sverige och i Tyskland och även i USA har de långa räntorna gått ned en del.

Under gårdagen kom också positiva tolkningar från Australiens centralbank, som höjde räntan med endast 25 punkter till 2,60%, i stället för 50 punkter som var det väntade.

"Det vi ser är förhoppningar hos marknaden om att penningpolitiken inte behöver stramas åt mer än förväntat", säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank till SvD. (https://www.svd.se/a/XbqePr/borsen-gar-upp-far-lite-kopsug)

"Köpsug"

Peter Malmqvist, oberoende analytiker, säger till tidningen att Ukrainas framgångar i kriget och Storbritanniens tillbakadragande av förslaget om skattesänkningar är också faktorer som skulle kunna få marknaden på lite bättre humör.

"Det är positiva faktorer. Jag får lite köpsug. På tolv månader kan det ge riktigt bra avkastning. Men det kan gå ned mer, så att avkastningen kan bli bättre", säger han.

Dela med dig