Aktiespararna

Därför stiger Vitrolife på nyheten om miljardnedskrivning

Av Annelie Östlund
24 januari 20243 min lästid
Medicinteknikbolaget Vitrolife (Bilden är en genrebild).Foto: Shutterstock
Medicinteknikbolaget Vitrolife beslutar om en nedskrivning på mer än 4 miljarder kronor. Men i stället för att aktien handlas ned, stiger kursen. Det här är orsaken.

I tisdags kväll meddelade Vitrolife att bolaget beslutat om en nedskrivning om 4,3 miljarder kronor i det fjärde kvartalet.

Nedskrivningen motsvarar drygt 30 % av den goodwillpost som är hänförlig till förvärvet av Igenomix som Vitrolife köpte från EQT år 2021 för 12,7 miljarder kronor. Hälften av köpeskillingen finansierades med nytryckta aktier.

Igenomix ingår i affärsområdet för genetiska tester – Genetic Services – som drabbats av motvind.

”Genetic Services har haft utmaningar i delar av portföljen. Inte minst på den amerikanska marknaden och den del som kallas ERA-tester”, säger Johan Unnerus, analytiker på Redeye.

"Spekulerats i att det här skulle kunna ske"

Som lök på den laxen förvärvades Igenomix under en period då värderingarna var högre – och den så kallade diskonteringsräntan var lägre.

”När man ska försvara en goodwill-post använder man en diskonteringsränta. Sedan förvärvet har räntan stigit och det finns därför anledning att använda en högre diskonteringsränta vilket innebär att värderingen av goodwill-posten – allt annat lika – blir lägre”, säger Johan Unnerus och fortsätter:

”Det har spekulerats i att det här skulle kunna ske. Det är ingen stor överraskning att de gör en översyn av den här goodwillposten.”

Men trots att en nedskrivning i mångmiljardklassen knappast kan klassas som positiv information, handlas aktien upp närmare 4 % under onsdagsförmiddagen.

Påverkar inte kassaflödet

”Dels påverkar nedskrivningen av goodwill inte kassaflödet, dels innehåller pressmeddelandet även positiv information. Rapporten för fjärde kvartalet kommer den 2 februari men redan igår publicerade bolaget preliminära siffror som visar att försäljningen kom in något i överkant av förväntansbilden och bruttomarginalen är lite bättre än väntat", säger Johan Unnerus.

Enligt de preliminära siffrorna uppgick omsättningen i fjärde kvartalet till 904 miljoner kronor vilket var en ökning med 6 % jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttomarginalen ökade till 56,9 % från 54,2 %.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig