Aktiespararna

Tre köpvärda investmentbolag: ”Perfekt att spara i långsiktigt”

10 oktober 20184 min lästid
En banbrytande bok ska lägga grunden till bättre beslut. Författaren och daytradern Marcus Fridell menar att sparande i investmentbolag ger dig möjligheter att bli förmögen på dina investeringar. – Det är mycket billigare än att spara i en fond, säger han.

Vill du komma igång att spara i aktier men känner att du inte har kunskap eller tid för att grotta ned dig i enskilda bolag?

Då kan investeringar i investmentbolag vara en utomordentlig start på din resa.

I sin nysläppta bok ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag” beskriver författaren Marcus Fridell hur investmentbolag är uppbyggda och bjuder på flera fördelar med att placera sina pengar i bolagen som flera hundra tusen svenskar redan är delägare i.

– Det finns väldigt många böcker om aktier och sparande, men jag har saknat en med koncentrerat fokus på investmentbolag. De har mest nämnts i förbifarten som bra komplement, säger han till Aktiespararen.

Marcus Fridell, som arbetar som daytrader på egen basis sedan ett år tillbaka efter att ha jobbat fem år på Nordea på bland annat aktiemäklarsidan för privata kunder, betonar att investmentbolagen är betydligt billigare att investera i än vad fonder är.

– En passivt förvaltad fond har ofta en avgift på runt 0,4 procent och en aktivt förvaltad fond har ofta en avgift på cirka 1,5 procent. Avgifterna i stora investmentbolag som Investor, Industrivärden och Latour uppgår ofta till omkring 0,1 procent och då får du aktiv förvaltning och riskspridning.

Tar utklassningsseger

Det går att månadsspara smidigt i investmentbolag på ISK-konto. Det är inte bara enkelt att bli delägare i familjen Wallenberg eller Lundbergs skapelser – utan även väldigt lönsamt.

En undersökning gjord på Uppsala universitet visar att investmentbolag som grupp har haft en avkastning på 600 procent jämfört med passivt och aktivt förvaltade fonders motsvarighet på 200 procent de senaste 15 åren.

– Det är väldigt bra för gemene man att spara i investmentbolag. Du behöver inte lägga ned så mycket kraft eller ha ett särskilt stort intresse för att få en bra avkastning eller kanske kunna bygga en förmögenhet på längre sikt, understryker Marcus Fridell.

Jacob Wallenbergs Investor är ett investmentbolag med många styrkor, i Marcus Fridells ögon.

Rabatt och riskspridning

Marcus Fridell rekommenderar sparare att sprida sina risker och inte lägga alla ägg i samma korg. Ett investmentbolag står extra högt på hans lista.

– Investor är min favorit. Du blir indirekt delägare i drygt 20 bolag, både noterade och onoterade innehav, och en väldigt låg förvaltningsavgift. Dessutom får du en substansrabatt på cirka 25 procent.

Han lyfter även fram Industrivärden och Svolder som två intressanta alternativ.

– Industrivärden har en mer koncentrerad portfölj än Investor även om den innehåller större bolag. Det känns som om Fredrik Lundberg har tagit ett bra grepp om bolaget. Svolder är spännande eftersom du får exponering mot småbolag. Förvaltningskostnaden, på cirka 1 procent, är betydligt lägre än vad en småbolagsfond brukar ha.

Håll även utkik efter en nedgång i Gustaf Douglas-kontrollerade Latour.

– Ett otroligt välskött bolag med en fantastisk utveckling som samtidigt handlas med en substanspremie på 5 procent. Om aktien faller kan det bli ett intressant ingångsläge, säger Marcus Fridell.

Fotnot: Substansrabatt innebär att investmentbolagets aktie handlas lägre än vad samtliga innehav (substansen) skulle kosta att sätta samman som egen portfölj. Substanspremie är motsatsen, att det är dyrare att äga investmentbolagets aktie än de enskilda innehaven var för sig.

IntervjuerAktietips

Dela med dig