Aktiespararna

De är årets vinnaraktier

Av David Flatbacke-Karlsson
6 juli 20173 min lästid

Stockholmsbörsen har noterat en stark första halva av 2017.
Men – som alltid – finns det aktiekurser som presterar bättre och sämre.
Så ser den intressanta utvecklingen ut.

När första halvan av 2017 summeras har flera bolag imponerat stort på Stockholmsbörsen.

Andra har gjort raka motsatsen.

Här är årets vinnar- och förloraraktier – så här långt.

De har stigit

SvD Näringsliv har gjort en genomgång av starten på året. Tidningen har hittat flera intressanta trender när det handlar om enskilda aktier på Stockholmsbörsens Large- och Mid cap-lista och dess framfart på marknaden.

Den riktiga raketen hittar vi i Qliro Group. Holdingbolaget, som bland annat äger bekanta e-handelsföretag som cdon.com, nelly.com och gymgrossisten.se, har trivts som fisken i vattnet på marknaden. Aktien är upp otroliga 80 procent hittills i år. Omtalade bioteknikbolaget Hansa Medical, baserat i Lund, har haft en ytterst fin kursresa. Uppgången återfinns runt 75-procentsstrecket.

Läkemedelskometen Wilson Therapeutics, som medverkade i senaste numret av Aktiespararen, har noterat ett antal spännande framsteg i kampen för att färdigställa sin medicin mot svårbotade och komplexa Wilsons sjukdom. Marknaden har uppskattat utvecklingen. Aktien är upp omkring 56 procent i år.

Sektorkollegan Karo Pharma har också noterat en trevlig uppgång på omkring 58 procent medan spännande spelraketen Evolution Gaming fått se sin aktiekurs stiga med cirka 67 procent.

Här är förlorarna

Fingerprint Cards har varit i allas blickfång under 2017. Mycket tack vare flera misstänkta insiderbrott signerade ledande personer i styrelsen och bolagets upprepade vinstvarningar. Fingerprints aktie är den som har tappat allra mest på Stockholmsbörsen i år. Kursen är ned hela 52 procent.

Jönköpingsbolaget Sensys Gatso Group, som tar fram och vidareutvecklar system för trafikinformatik och trafiksäkerhet, har fått rött ljus av investerarna. Aktien är ned 48 procent i runda slängar.

Det finns också ett antal ytterligare bolag vars aktieägare inte har särskilt glada leenden på sina läppar. Oljebolaget Black Pearl, med huvudkontor i Kanada, har backat med drygt 42 procent. Gruvbolaget Semafo har inte tagits emot särskilt väl av marknaden, heller. Kursen är ned cirka 41 procent. Eyetrackingbolaget Tobii, som redovisade en förlust på 55 miljoner kronor i första kvartalet, har tappat lika mycket i värde.

Dela med dig