Aktiespararna

Delar av Karolinskaorder stoppas

Av Nyhetsbyrån Direkt
5 september 20172 min lästid

Stockholms Läns Landsting, SLL, uppmanar Elekta att göra uppehåll i delar av den pågående installationen på Nya Karolinska, NKS.

Det framgår av en artikel på SvD Näringsliv på måndagskvällen.

Skälen till stoppet är enligt SLL de allvarliga brister som man konstaterat i samband med Elektas leverans och som SvD tidigare rapporterat om.

"Vi vill inte ha leveranserna av hårdvara just nu eftersom vi inte har fått de utlovade leveranserna av mjukvaran ännu", sade Anne Rundquist, ansvarig för upphandlingen, till SvD.

I praktiken innebär det att de maskiner där strålbehandlingen genomförs som skulle ha levererats från Elekta i mitten på september stoppas tills vidare, skriver tidningen. Därmed betalar inte heller SLL något för maskinerna till Elekta.

SLL:s upphandling av nya linjäracceleratorer, varav åtta stycken ska placeras i en ny byggnad intill Nya Karolinska och de fyra andra på Södersjukhuset, har pågått i nästan tre år och varit uppe i domstol fyra gånger. Det är en affär i halvmiljardersklassen.

Cancerbehandlingarna med de nya strålkanonerna på BJS har redan försenats på grund av att Elekta haft stora problem med att fullfölja avtalet med SLL som SvD rapporterat tidigare.

SLL har tidigare begärt en rättelse av mjukvaran och senast den 14 september ska den levereras från Elekta. Den 15 ska en oberoende besiktning ske och Anne Rundquist räknar med att medicinteknikbolaget kommer leverera.

SLL har dock sedan tidigare begärt en så kallad revision av Elekta. Det innebär att en oberoende part granskar om Elekta verkligen har förmågan att fullfölja de avtal man har med SLL. Resultatet av granskningen är på gång och Anne Rundquist räknar med en rapport den här veckan.

Dela med dig