Aktiespararna

Den bästa börsen

Av David Flatbacke-Karlsson
7 november 20173 min lästid

Trots att Stockholmsbörsen har gått som tåget är den, minst sagt, långtifrån att vara bland de starkaste i världen. I stället är det en marknadsplats av doldiskaraktär som toppar listan för 2017, rapporterar Dagens Industri.

Storbolagsindex OMXS30 är upp över 10 procent i år.

Men den utvecklingen är inte särskilt imponerande i jämförelse med andra börsindex runt om i världen.

Den absoluta börsvinnaren går att hitta mitt i Europa.

OMXS30, Stockholmsbörsens storbolagsindex, har stigit över 10 procent hittills under 2017. En stark framfart, kan med all rätt tyckas, men uppgången är ingenting om man ställer den mot hur andra, större börsindex i världen har presterat i år.

Dagens Industri har tagit en närmare titt på hur börserna har utvecklats. Det är ofrånkomligt att det låga ränteklimatet, centralbankernas sätt att föra penningpolitik och en stark konjunktur ger aktiemarknaden behagligt bränsle. Den riktiga vinnaren återfinns i Österrike. AIX-index är upp 33,2 procent.

Egentligen har den turkiska börsen faktiskt gått ännu bättre. Mätt i lokal valuta, liran, har ISE 100-index stigit 43 procent. Men eftersom liran, mycket tack vare att omvärlden inte riktigt känner sig trygg med den turkiska regimen, sjunkit med mer än 20 procent i värde mot kronan stannar nettouppgången på omkring 20 procent.

Slår Sverige

Av världens större börser har 49 av 50 stigit i lokal valuta. Polens WIG-index har klättrat 31,6 procent, Sydkoreas Kospi Composite-index över 26,5 procent och indiska Sensex-index över 23 procent.

Även italienska och tyska börsindex har, utöver den turkiska börsen, fått se sitt värde öka med mer än 20 procent.

Sverige får även se sig besegrat av bland andra Norge, Danmark, Japan och Brasiliens börser. Men Stockholmsbörsen, mätt i lokal valuta, placerar sig faktiskt före S&P 500-index i USA.

Anmärkningsvärt ras

Värt att notera är att den ryska börsen, RTS, har backat över 10 procent i år. Dagens Industris Ulf Petersson, som har gjort genomgången, menar att det beror mycket på att förtroendet inte riktigt finns för marknaden.

Nedgången har kommit trots att ryska centralbanken sänkt räntan, de ekonomiska framtidsutsikterna förbättrats och oljepriset, som anger tonen på börsen i öst, stigit markant. Det gör att ryska aktier är ytterst lågt värderade i nuläget. Moskvabörsen har ett p/e-tal på cirka 6 gånger årets vinst, uppger DI.

Dela med dig