Aktiespararna
Annons

Den här marknadsmyten är ett säkert vårtecken

Av Fisher Investments Norden
9 maj 20198 min lästid
Våren är här! Och när temperaturen stiger, kvällarna blir ljusare och blommorna knoppar förväntar vi oss att ett annat vårtecken anländer snart: Finanspressens varningar om att du bör lämna aktiemarknaden innan den årliga sommarstiltjen drabbar marknaden.

Med andra ord: sälj dina aktier i maj. Vi anser att denna uppfattning är felaktig. Historien visar oss att marknader inte följer säsongsbetonade mönster, och att de som säljer riskerar att gå miste om stora uppgångar – vilket blir kostsamt för dem som behöver den typ av avkastning som aktier ger för att uppnå sina långsiktiga mål.

Uppfattningen att du bör sälja i maj är som ett gammalt ordspråk när det gäller aktiemarknaden – och en varaktig myt. Precis som många andra påståenden börjar detta med en allmän faktauppgift: I den engelska aktiemarknadens barndom var många aktiemäklare lediga under sommaren. De gick på semester i maj och var inte tillbaka förrän efter St. Leger Stakes – en hästkapplöpning i mitten av september. Medan de befann sig på semester var handeln begränsad och marknaden inte särskilt likvid. Ordspråket i sin helhet, på originalspråk, lyder: Sell in May and go away, come back at St. Leger Day (Sälj i maj och åk iväg, kom tillbaka vid St. Leger-dagen).

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Nuförtiden är det, så vitt vi vet, få verksamma i finansbranschen som tar fyra månaders semester, och det finns inte mycket som talar för bristande likviditet under sommaren. Och de flesta tycks ha glömt biten om hästkapplöpningen i det gamla ordspråket. Det finns faktiskt få konkreta förklaringar för hur försäljningen i maj bör genomföras. Månaden har 31 dagar. Bör man sälja under den första vardagen i maj? Eller den sista? Går det bra att sälja när som helst under månaden? Eller bör man sälja sista dagen i april så att man missar hela månaden? När det gäller att ta klivet in på marknaden igen ges inga svar om när detta sker – St. Lager-dagen är ett minne blott. Men Stock Trader’s Almanac i USA föreslår att man bör vänta till slutet av oktober med hänvisning till svag genomsnittlig avkastning för amerikanska aktier från maj till oktober jämfört med perioden november till april (i amerikanska dollar). Vår uppfattning är också att detta är det exempel som nämns oftast.[i]

Kom ihåg historiken

Kom ihåg: Maj är historiskt sett ingen dålig månad för börsen på något definitivt sätt. Indexet MSCI World mäter resultaten för aktier i 23 industriländer och har i genomsnitt ökat med 0,87 procent under de 49 år som maj månad uppmätts sedan indexet skapades 1969.[ii] Det är inte den bästa månaden – men heller inte den sämsta. Det är ironiskt nog september som är sämst – just den månad då man bör investera igen om man ska följa rådet i det gamla ordspråket.[iii]

Med detta sagt är dock den globala marknadsavkastningen mellan maj och oktober inte lika stor som mellan november och april. Medianavkastningen för MSCI World mellan 30 april och 31 oktober är 2,2 procent – betydligt mindre än medianavkastningen 9,0 procent mellan 31 oktober och 30 april.[iv] (https://old.aktiespararna.se/nyheter/den-har-marknadsmyten-ar-ett-sakert-vartecken#_edn4) Men observera att medianavkastningen mellan 30 april och 31 oktober, precis som i maj månad, är positiv. Detta tycks inte stödja påståendet om att man bör sälja i maj. Under 29 av de 49 åren sedan 1969 har perioden mellan 30 april och 31 oktober gett positiv avkastning i 59 procent av fallen. Med andra ord innebär det historiskt sett att man går miste om uppgångar om man säljer i maj.

Slutsen?

Slutligen: Medan avkastning och medianer må visa att perioden maj till oktober ligger efter övriga året är detta resultatet av många varierande avkastningar. Vi anser att genomsnitt inte kan användas för att förutspå avkastning. Under maj till oktober varierar avkastningen mellan -26,5 procent (2002) och +35,5 procent (1982).[v] De flesta investerare skulle helst undvika det förstnämnda, men vi misstänker att detsamma inte kan sägas om det sistnämnda. Almanackan avslöjar inte vilket resultat som var sannolikt.

Även om börsmäklare fortfarande tog semester som förr i tiden tror vi att aktiemarknaderna är för effektiva (det vill säga att de blixtsnabbt tar hänsyn till all tillgänglig information) för att ett mönster ska upprepas utifrån vilken tid på året det är. Om det hade varit så är det troligt att investerare hade upptäckt detta och börjat sälja aktier i förväg. Att dra nytta av sommarens stiltje skulle leda till en tidigare och tidigare försäljning varje år. För eller senare skulle du förmodligen behöva sälja i oktober eftersom maj bara är sju månader bort.

Vi anser att sälj i maj är en klassisk felaktig uppfattning om marknaden. Vi anser att investerare som behöver den typ av avkastning som aktier kan ge gör klokare i att ignorera den här sortens påståenden för att i stället fokusera på ekonomiska, politiska och förtroenderelaterade faktorer som vi anser tenderar att påverka marknader mest.


Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av den brittiska Financial Conduct Authority (FCA, referensnr 191609) och är registrerat i England (organisationsnr 3850593). Fisher Investments Europe Limited har sitt huvudkontor på 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien. Fisher Investments Europe Limited delegerar portföljförvaltningsfunktionerna till sitt moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är etablerat i USA och står under tillsyn av Securities and Exchange Commission i USA. Att investera på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och avkastning kommer att variera i enlighet med de globala aktiemarknaderna och internationella valutakurser.



[i] Källa: Global Financial Data, Inc., per 2019-03-25. Avkastning för S&P 500, 1925 till 2019. Angivet i USA-dollar. Valutafluktuationer mellan USA-dollarn och euron kan leda till högre eller lägre avkastning.

[ii] Källa: FactSet, per 2019-03-27. Genomsnittlig nettoavkastning för indexet MSCI World under maj månad, 1969 till 2018.

[iii] Ibid. Genomsnittlig nettoavkastning för indexet MSCI World under september månad, 1969 till 2018.

[iv] Ibid. Medianavkastning för indexet MSCI World mellan 30 april och 31 oktober och mellan 31 oktober och 30 april, 1969 till 2018. Medianen är den punkt där det finns ett lika stort antal observationer över och under avkastningen.

[v] Ibid. Högsta och lägsta avkastning för indexet MSCI World Index under perioden 30 april till 31 oktober från 1969 till 2018.

Dela med dig