Du är här

2018-02-01

”Det finns två finansiella bubblor”

wysiwyg_image

Förre Fed-chefen utfärdar en ekonomisk varning.
– Det finns två finansiella bubblor, och en av dem kommer att bli ett riktigt problem, säger Alan Greenspan enligt CNBC.

Bubblor är omtalade saker inom den lika breda som komplexa ekonomivärlden.

Just nu existerar två sådana företeelser.

Det menar förre Fed-chefen Alan Greenspan – som oroar sig över utvecklingen.

Uttrycket ”finansiell bubbla” har varit omtalat på sistone. Många menar att bubblor, som uppkommer när priset som betalas är betydligt högre än saken i frågas värde, går att hitta.

LÄS MER: Jobbig vecka i portföljen

Nu är Alan Greenspan, mest känd från sin tid som chef över den amerikanska centralbanken Federal Reserve från 1987 till 2006, inne på att det finns två rejäla bubblor som påverkar systemet och riskerar att spricka.

– Jag skulle säga att det finns två bubblor. Vi har en dubbla på aktiemarknaden och vi har en på obligationsmarknaden. På lite längre sikt ser jag bubblan på obligationsmarknaden som den som kommer att bli ett riktigt problem, säger han till Bloomberg enligt CNBC.

MISSA INTE: Experterna dissar H&M

”På kurs mot stagflation”

Alan Greenespan är övertygad om att räntorna kommer att höjas och ser det som ytterst troligt att även inflationen kommer att stiga.

– Jag tror att vi närmar oss en punkt där inflationen kommer att sticka iväg uppåt. Frågan är inte så mycket om utan snarare när det sker.

SE OCKSÅ: H&M-chefen: ”Gjort misstag och inte levererat”

Den meriterade ekonomen, som har hunnit fylla 91 år, lyfter även fram att produktivitetsnivån i USA knappt har det lyft de senaste tio åren. Han är även noggrann med att ge sin syn på vad en allt svagare dollar kan innebära i sammanhanget.

– Vi är på en kurs mot stagflation, säger Alan Greenspan.

YTTERLIGARE LÄSNING: Volvo-vd:ns middag med Trump: ”Fick honom att inse”

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.