Aktiespararna

Det kan få börsen på fall

Av David Flatbacke-Karlsson
26 september 20173 min lästid

Trots flera goda ekonomiska tendenser kan det vara dags att minska sin exponering mot aktier.
– Det är hög tid att se över balansen, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Bolagsvinster som ökar och en världsekonomi som tycks må allt bättre.

Men flera orosmoln runt om i världen kan komma att slå hårt mot aktiemarknaden.

Det finns många faktorer som sparare gör smart i att ta i beaktning gällande börsens fortsatta utveckling.

Världens stora börser har – minus ett par fnurror på tråden – gått som tåget de senaste åren. I sin senaste utgåva av rapporten ”Placeringsutsikter”, som återges av Dagens Industri, lyfter sparkoncernen Skandia även fram att det går att se en stark konjunktur.

Men de allt dyrare värderingarna på aktiemarknaderna sätter käppar i hjulet för ytterligare kurslyft av större dignitet inom kort.

– På kort sikt är vi positiva till aktier. Bolagens vinster växer och det är full fart i ekonomin, det ser ljusare ut nu än för ett år sedan. Vi ser en bra ekonomisk tillväxt över stora delar av världen, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, och tillägger:

– Samtidigt har vi haft stigande börskurser i drygt åtta år, en nedgång kommer allt närmare. Det är hög tid att se över balansen i portföljen.

Faktorerna som kan få börsen att tappa

Maria Landeborn är inne på att sparare som är mer riskbenägna av sig kan behålla sin nuvarande aktieexponering, men att det inte är någon idé att öka densamma. Det finns, trots de många styrkorna i den globala ekonomin, flera saker som kan leda fram till att börsen tappar ordentligt i slagkraft, enligt henne.

– Centralbankernas räntestimulanser kommer att avvecklas. När likviditeten minskar kan vi få en kraftig effekt på börserna, säger sparekonomen.

Kinas växande skuldsättning, oväntat snabba räntehöjningar av amerikanska centralbanken Federal Reserve eller ett nytt oljeprisras är andra faktorer som kan orsaka en sättning på börsen.

Skandia ser Sverige, Japan och Asien som de aktiemarknader som har störst möjligheter att lyckas på längre sikt. USA, Latinamerika, Östeuropa, Ryssland och Afrika ges en betydligt sämre framtidsdom medan Europa kan vara ett gott placeringsalternativ i ett kortare perspektiv.

”Ont om alternativ”

Maria Landeborn är noga med att sparare bör kolla över sin riskprofil. Hon är dock även tydlig med att hon ser ett bekymmer i de låga räntorna.

– Det är ont om vettiga placeringsalternativ. Obligationsfonder ger mycket låg ränta och tar dessutom stryk den dag räntorna börjar stiga. Då är det vettigare att välja korträntefonder som en tillfällig parkeringsplats, även om de inte ger någon avkastning i dagsläget, säger Maria Landeborn till DI.

Dela med dig