Aktiespararna

Det kan stoppa uppgången

Av David Flatbacke-Karlsson
23 juli 20172 min lästid

Bästa börsnoteringarna – på åtta år.
Men en faktor skulle kunna ställa till turbulens på marknaden.

26 av 30 globala börsindex har stigit i år.

Så bra har det inte gått sedan 2009.

Det finns dock risk att kurserna kan tappa i slagkraft.

Var alldeles före krascherna

Endast fyra av 30 stora, globala börsindex har misslyckats att gå upp under första halvåret av 2017. En sådan imponerande notering, av kollektivt slag, har inte märkts av sedan 2009, skriver Dagens Industri, som hänvisar till uppgifter från Wall Street Journal.

Sett över de senaste 20 åren har endast fyra halvår, varav två stycken var alldeles före IT-kraschen 1999 och finanskraschen 2007, överträffat årets inledande sex månader. De andra två toppkvartalen var starten på långa perioder med kraftiga börsuppgångar.

Nasdaq Composite, ett amerikanskt index med stor teknologityngd, är upp 14 procent. Så bra har indexet inte presterat sedan 2003. Index från Spanien, Sydkorea och Indien har också noterat tvåsiffrig tillväxt.

”Kommer vara svåra att återställa”

Investerare är inne på att de ordentliga ökningarna beror på bland annat starka bolagsvinster, ekonomier som har förbättrats, inte minst i Europa, och ett alltjämt stort stöd signerat centralbankerna.

Aktiemarknaderna har varit betydligt mer stabila än vanligtvis. Volatilitetsmätningarna, som mäter rörelser och svängningar på börsen, har gått att hitta på rekordlåga nivåer runt om i världen. En sak skulle dock kunna väcka den orolige björn som sover. Snabba aktioner av centralbankerna kan komma att förändra humöret på marknaden till det sämre.

– Centralbankerna har skapat enormt snedvridna marknader, som kommer vara svåra att återställa, säger Colin Graham, investeringsdirektör för tillgångsförvaltningen på BNP Paribas, enligt Dagens Industri.

Colin Graham passar även på att ge sin syn på möjliga räntehöjningar framöver.

– Vi tror att de kommer prata hökaktigt men flyga försiktigt, säger han.

Dela med dig